Hlavní obsah

Kanadští diplomaté s ironií opoznámkovali ruský dopis. Výsledek zveřejnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ruská delegace navrhla Radě bezpečnosti OSN rezoluci týkající se humanitární situace na Ukrajině, kam vtrhla ruská invazní vojska. Pro svůj návrh, v němž se píše o „rovnocenných požadavcích pro všechny zúčastněné strany“, teď shání další podporu. Kanadská delegace zareagovala tak, že Rusům dopis opoznámkovala. Výsledek, na němž je patrná dávka ironie, následně zveřejnila na Twitteru.

Foto: koláž s @CanadaUN

Opoznámkovaný dopis kanadské delegace

Článek

Rusko, jehož armáda už tři týdny ostřeluje ukrajinská města včetně civilních cílů nebo humanitárních koridorů, hned v úvodu dopisu zmiňuje, že se na členy OSN obrací kvůli zoufalé humanitární situaci na Ukrajině a uvádí, že je stejně jako ostatní členové mezinárodní komunity hluboce znepokojeno zhoršující se situací.

Kanadští zástupci za větu o zoufalé humanitární situaci napsali poznámku: „která je výsledkem naší (ruské) nelegální války a agrese.“

Když pak „z této logiky” chtějí Rusové něco vyvozovat, rozšíří Kanaďané jejich formulaci ironicky na „z této nulové logiky”.

Rusové unesli na Ukrajině dalšího starostu

Válka na Ukrajině

Zástupci Ruska dále píší, že by mezinárodní komunita bez ohledu na geopolitické rozdíly měla minimalizovat humanitární následky na Ukrajině.

Kanada zareagovala slovy, že to je sice pravda, ale že Rusové útočí na civilisty či bombardují školy nebo nemocnice. „To nás vede k myšlence, že svá slova nemyslíte úplně vážně. Prosím, vysvětlete to,“ stojí v poznámce.

V části, kdy Rusko uvádí, že žádá, aby byli ochráněni civilisté včetně žen a dětí, poznamenávají jejich kanadští kolegové: „Jak tedy vysvětlíte bombardování porodnice a zničení více než dvou set škol? Prosím, vysvětlete.“

Dým v Kyjevě i u Lvova. Moskva hlásí boje i v Mariupolu

Evropa

Kanada opoznámkovala téměř všechny pasáže třístránkového dopisu. Část textu vyškrtala a vyzvala ruskou delegaci k úpravě. „Děkujeme Rusku za dopis ze 16. března. Prosíme, podívejte se na námi navrhované úpravy,“ uvedla kanadská delegace na Twitteru.

Rada bezpečnosti, u které chce Rusko o rezoluci hlasovat, má celkem patnáct členů. Pět z nich je stálých (Čína, Francie, Rusko, USA a Spojené království). Zbývajících deset volí Valné shromáždění na dvouleté období. Každý z pěti stálých členů má právo veta. Kanada o finální podobě hlasovat nemůže, protože není pro letošní rok členem Rady bezpečnosti.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám