Hlavní obsah

Johnson: Putin jedná jako krokodýl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér Boris Johnson ve středu naznačil, že jednání s Ruskem o ukončení války na Ukrajině pravděpodobně ztroskotají. Jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem popsal jako vyjednávání s „krokodýlem, který má vaši nohu v čelisti“, sdělila BBC.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson

Článek

V rozhovoru s novináři během letu do Indie britský ministerský předseda naznačil, že Putin může vyjednávat pouze tehdy, pokud získá na Ukrajině silnou pozici. Varoval však, že ruský vůdce by se poté mohl pokusit o nový útok na hlavní město Kyjev.

Rusko zakázalo „nepřátelskému“ Johnsonovi vstup do země

Zahraniční

Na ukrajinské straně si podle Johnsona prezident Volodymyr Zelenskyj přeje, aby byly ruské síly vyhnány z východní části Ukrajiny. Johnson se však domnívá, že Zelenskyj zváží jednání o Krymu, poloostrově anektovaném v roce 2014. „O Ukrajině by se nemělo rozhodovat bez Ukrajiny,“ uzavřel předseda britské vlády.

Kreml má otázky

Moskva čeká na odpověď Kyjeva na písemný návrh dohody o ukončení války a diví se, proč ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že o dokumentu neví. Podle televize Sky News to ve čtvrtek řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Opakuji, co jsem řekl včera – předali jsme našim oponentům, tedy ukrajinské vyjednávací delegaci, poslední verzi našich formulací,“ řekl Peskov.

Johnson slíbil Ukrajině další vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Zelenského středeční prohlášení, že o žádném takovém dokumentu neví, podle Peskova vyvolává otázku, proč ukrajinského prezidenta o požadavcích Moskvy nikdo neinformuje. V reakci na středeční oznámení Kremlu, že Kyjevu zaslal písemný návrh dohody s podmínkami ukončení války, Zelenskyj téhož dne uvedl, že Ukrajina takový dokument neobdržela.

Pokračuje válka sankcí i vyhošťování

Delegace Ruska a Ukrajiny se naposledy fyzicky setkaly 29. března na mírových jednáních v Istanbulu. Kreml dosud požadoval neutralitu Ukrajiny, nezávislost dvou samozvaných republik na východě Ukrajiny – Doněcké a Luhanské lidové republiky – a uznání Krymu jako součásti Ruské federace. Kyjev se však odmítá vzdát části svého území.

Británie ve čtvrtek rozšířila protiruské sankce o další jména. Rusko nařídilo uzavření konzulátů Litvy, Lotyšska a Estonska. Čínský prezident Si Ťin- pching zopakoval, že jeho země je proti jednostranným sankcím, aniž by přímo zmínil postup Západu vůči Rusku. Řekl, že Čína by chtěla předložit „globální bezpečnostní iniciativu“ prosazující „princip nedělitelnosti bezpečnosti“.

Peking a Moskva nejsou spojenci, ujišťoval v Praze čínský diplomat

Domácí

Peking se podle něj chce také „stavět proti budování národní bezpečnosti na základě ohrožení bezpečnosti jiných zemí“. Rusko a Bělorusko budou společně reagovat na posilování sil NATO na hranicích svých zemí. Podle agentury TASS to řekl představitel ruského ministerstva zahraničí Alexej Polščuk.

Zelenskyj řekl v projevu zveřejněném ve středu večer na sociálních sítích, že chce, aby bylo Rusko označeno za stát podporující terorismus a ruská armáda za teroristickou organizaci. Moskva prohlásila ve čtvrtek pracovníky estonských, litevských a lotyšských diplomatických misí za nežádoucí osoby.

Své rozhodnutí zdůvodnila nejen principem reciprocity, ale také tím, že pobaltské země poskytují vojenskou pomoc Ukrajině. Španělský premiér Pedro Sánchez odsoudil ve čtvrtek během návštěvy Ukrajiny „zvěrstva“, jichž se údajně dopustily ruské síly v Borodjance u Kyjeva. Sánchez tam zavítal spolu s premiérkou Dánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám