Hlavní obsah

Johnson čelící „národní ostudě“ chce také vyrazit do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po vzoru lídrů Polska, Slovinska a České republiky chce navštívit hlavní město Ukrajiny i britský premiér Boris Johnson, aby vyjádřil podporu tamnímu prezidentovi Volodymyru Zelenskému, píše deník Daily Mail. Kyjev je v posledních dnech opakovaně ostřelován ruskými silami, navíc je částečně obležen, z toho důvodu britské tajné služby cestu nedoporučují.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson již požádal příslušné úřady, aby vyhodnotily náročnost logistiky a zjistily, zda v tuto chvíli vůbec lze do Kyjeva bezpečně odcestovat a rychle se vrátit zpět.

Příslušníci tajných služeb jsou prý z premiérova nápadu nervózní.

„Pokud odhlédneme od značných bezpečnostních rizik, je otázkou, zda lze osobní návštěvou dosáhnout něčeho navíc, nebo zda by šlo jen o projev solidarity, a zda je to samo o sobě dostatečný cíl,” cituje deník svůj zdroj.

Británie navýší vojenskou i ekonomickou pomoc Ukrajině, slíbil Johnson Zelenskému

Válka na Ukrajině

Kyjev čelí četnému ostřelování, od začátku války tam již zemřelo více než 200 civilistů. Ruské jednotky se navíc stále snaží hlavní město obklíčit.

Sobotní přešlap

Boris Johnson si nutně potřebuje napravit pověst poté, co v sobotu na sjezdu Konzervativní strany přirovnal válku na Ukrajině k brexitovému referendu. Obě situace podle něj ilustrují ochotu bojovat za svobodu.

Jeho slova vzbudila na ostrovech vlnu kritiky, zaznívají označení jako „národní ostuda”. Do té doby si přitom Johnsonovo jednání vůči Ukrajině pochvalovali jak doma, tak na Ukrajině.

Národní ostuda, zuří Britové. Johnson přirovnal válku na Ukrajině k brexitu

Válka na Ukrajině

Minulý týden v úterý odcestovali do Kyjeva představitelé střední Evropy: polský premiér Mateusz Morawiecki, polský vicepremiér Jarosław Kaczyński, slovinský premiér Janez Janša a český premiér Petr Fiala. České tajné služby návštěvu Kyjeva rovněž nedoporučily, přiznal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám