Hlavní obsah

Jedenáctiletý Hassan utekl přes hranice sám, přijela si pro něj máma a babička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jedenáctiletý Hassan překročil před třemi týdny slovensko-ukrajinské hranice docela sám, aby našel útočiště na koleji u svého bratra, který studuje v Bratislavě.

Foto: Foto Právo - Miroslav Homola

Před válkou utíkají i další ukrajinské děti. Většina z nich však s rodinami. Ilustrační foto

Článek

Slovenská policie ve středu informovala, že v těchto dnech za nimi přijela také jejich matka a babička a rodina je zase spolu. Hassan překročil hranice s jednou igelitkou v ruce a telefonním číslem napsaným na ruce.

„Po zdlouhavé a složité cestě se podařilo přicestovat na Slovensko také jeho matce a babičce. Za to, že je rodina zase spolu, patří dík sdružení křesťanských společenství mládeže i policistům na obou stranách hranice,“ sdělila slovenská policie.

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec dorazil na slovenskou hranici úplně sám

Válka na Ukrajině

Ukrajinec Danyl pomáhá uprchlíkům na hraničním přechodu Ubľa. Studuje politologii v Trnavě a v obci Kryvyj Rih ve střední části Ukrajiny má matku, starší sestru a otce, který je důstojníkem ukrajinské armády.

„Je lepší být tady na hranicích než doma stále sledovat zprávy. Tady můžu pomáhat lidem,“ řekl Danyl Denníku N.

Obcí Ubľa projdou denně dvě tisícovky uprchlíků z Ukrajiny, což je téměř třikrát víc než obyvatel vesnice. „Domnívám se, že Ubľa se nezmění. Když to skončí, život zde bude pokračovat dál jako předtím,“ uvedla starostka obce Nadežda Sirková.

Ubytovali rodinu kolegy

Na hranicích pomáhá i Zuzana z Košic. Její manžel se sedmiletou dcerou zůstal doma, kde ubytoval rodinu z Ukrajiny.

„Je to rodina manželova kolegy z Ukrajiny, matka s tříměsíčním dítětem a babička. Až válka skončí, chtějí se vrátit na Ukrajinu. Zatím jsem se nesetkala s nikým, kdo by se nechtěl vrátit,“ konstatuje Zuzana.

Zamířili k nám teď běženci, kteří tady nemají vazby

Domácí

V jediném stanu organizace Kuchaři bez hranic na hraničním přechodu Vyšné Nemecké se vaří denně 600 litrů polévky pro uprchlíky. „Vaříme z darovaných surovin nebo je koupíme ze sponzorských darů,“ říká Marek Mruz.

Po téměř třech týdnech od vypuknutí konfliktu se rozhýbal také stát, když na hranice objednal cateringovou společnost. Na hraniční přechod Ubľa dorazila vojenská polní kuchyně, která navaří 150 porcí obědů a stejný počet večeří denně.

Podnikatel Martin Macharík z Banské Štiavnice pomáhá Ukrajincům tím, že jim mění hřivny za eura.

„Většinou nemají eura a hřivny jim na Slovensku nechce nikdo vyměnit. Nemají si za co koupit ani roh­lík,“ uvedl Macharík.

„Přijela jsem do Košic a na nádraží ani v bance mi hřivny nechtěli vyměnit,“ potvrdila téměř neřešitelnou situaci Júlia Chochlova z Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám