Hlavní obsah

Indie chce od Ruska ještě větší slevu na ropu

Indie chce, aby jí Moskva snížila cenu ropy pod 70 dolarů za barel. Argumentuje kompenzací rizik a překážkami při nákupu ropy z Ruska. S odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním Dillí a Moskvy na nejvyšší úrovni o tom ve středu informovala agentura Bloomberg.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ropná plošina provozovaná ruskou společností Lukoil

Článek

Státní a soukromé rafinerie v Indii, která je třetím největším dovozcem ropy na světě, nakoupily od začátku ruské invaze na Ukrajinu koncem února více než 40 milionů barelů ruské ropy, uvedly dále zdroje. To je o 20 procent více, než Indie z Ruska odebrala za celý rok 2021, vypočítal Bloomberg na základě dat ministerstva obchodu.

Indie, která přes 85 procent ropy dováží, patří k několika málo zbývajícím odběratelům ruské ropy. Surovina je klíčovým zdrojem příjmů režimu prezidenta Vladimira Putina, připomíná Bloomberg.

Odliv evropské poptávky vytváří silný tlak na ruský ropný průmysl. Tamní vláda předpokládá, že by těžba mohla letos klesnout až o 17 procent.

Konec ruské ropy a odstřihnutí největší banky. Brusel představil nové sankce

Evropa

Na toky ruské ropy do Indie sankce uvaleny nejsou, ale zpřísňující se mezinárodní omezení v oblastech, jako je námořní pojištění, a tlak na Dillí ze strany Spojených států tento obchod ztěžují.

Premiér Naréndra Módí kvůli možnosti získat ropu s výraznou slevou dosud odolával výzvám Západu, aby své vztahy s Moskvou omezil. Indie je také výrazně závislá na dovozu ruských zbraní.

Až 15 milionů barelů měsíčně

Pokud Rusko na cenové požadavky přistoupí, indické státní rafinerie mohou odebírat kolem 15 milionů barelů měsíčně, uvedly zdroje. Z případné dohody by podle nich měli prospěch zpracovatelé napojení na vládu. Soukromé rafinerie, jako jsou Reliance Industries a Nayara Energy obvykle nakupují ropu zvlášť.

Nákupy energie z Ruska zůstávají podle oficiálního prohlášení indického tiskového úřadu ve srovnání s celkovou spotřebou Indie zanedbatelné.

Rusko těží z drahých energií, příjmy za plyn a ropu zdvojnásobilo

Válka na Ukrajině

Moskva hledá způsoby, jak udržet dodávky do Indie, a to jak ze západu přes Baltské moře, tak po trasách z ruského Dálného východu, které jsou v létě přístupnější, uvedly zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám