Hlavní obsah

Horší už jsou jen atomovky. Ukrajinci zveřejnili záběry útoku termobarickými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo obrany ve čtvrtek zveřejnilo záběry ruských útoků termobarickými zbraněmi na Donbase. Záběry zachycují sérii typických dvoufázových výbuchů u města Novomichajlivka v Doněcké oblasti. Termobarické zbraně jsou považovány za nejničivější hned po jaderných pumách.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z ruského útoku termobarickými zbraněmi

 
Článek

„Takhle vypadá největší a nejděsivější válka 21. století. Ukrajina je připravena vrátit úder. K tomu ale potřebujeme MLRS (samohybné salvové raketomety – pozn. red.). Okamžitě,“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru.

Termobarická munice se od té běžné liší tím, že je dvoufázová. Ničivá síla je dána uvolněním oblaku hořlavého aerosolu do vzduchu. Když se aerosol uvolní, druhá nálož „mrak“ zapálí. Energie je tak větší než u klasických výbušnin.

Ukrajinští vojáci ukořistili termobarické zbraně Rusů

Válka na Ukrajině

U velkých termobarických bomb ničí cíl nejen tlaková vlna z exploze, ale také následný podtlak, který vznikne po spálení kyslíku. V tomto podtlaku, který se v blízkosti výbuchu vytvoří, se lidská těla doslova vypaří.

Termobarické bomby také vysávají vzduch z budov a způsobují jejich zřícení.

V případě munice vypálené z pásových nosičů TOS-1A u Novomichajlivky umocňují ničivou sílu střel mnohačetné salvy, které jsou na cíl odpalovány.

Foto: Profimedia.cz

Pásový nosič termobarické zbraně na podvozku tanku T-72

V případě pásových nosičů na podvozcích tanků T-72 je možné odpálit salvu 24 nebo 30 střel najednou.

Použití termobarických zbraní však není podle mezinárodního práva zakázáno. Ve výzbroji je má nejen Rusko, ale také Spojené státy nebo Česká republika.

Rusko zachraňuje ofenzivu na východě Ukrajiny ničivou termobarickou municí

Evropa
Foto: Twitter/Defence of Ukraine

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z ruského útoku termobarickými zbraněmi

Reklama

Výběr článků

Načítám