Hlavní obsah

Finsko čeká příliv Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní dráhy VR Group, finský železniční dopravce, posilují vlakové spojení na trati Helsinky–Petrohrad, protože zaznamenávají rostoucí zájem Rusů o odjezd z vlasti.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Protest proti válce na Ukrajině před ruskou ambasádou v Helsinkách

Článek

Finská televize Yle v sobotu uvedla, že v posledních dnech již do Finska přijely „tisíce lidí“ vyprodanými vysokorychlostními vlaky a autobusy třídy Allegro na 400 km dlouhé trase mezi Petrohradem a Helsinkami.

Dopravce tak posílí i další spoje. „V příštím týdnu se nejméně na pár dní chystáme nabídnout extra spoje Allegro mezi Petrohradem a Helsinkami,“ potvrdil v sobotu televizi YLE Lauri Sipponen, generální ředitel VR Group.

Ten zároveň dodal, že i přes vysokou poptávku na lince Petrohrad-Helsinki není trať pro dopravce příliš zisková.

Je to vystoupení z komfortní zóny. Manželé nabídli pokoj v brněnském činžáku uprchlíkům

Válka na Ukrajině

„Vlaky jedoucí opačným směrem jsou prakticky prázdné. Pro VR Group to není z ekonomického hlediska dobrá situace, ale plníme naši povinnost poskytovat společenské služby,“ dodal.

Podle televize ARD se mnoho příchozích Rusů obává, že by prezident Vladimir Putin mohl zcela uzavřít ruské hranice a vyhlásit v zemi stanné právo. Putin však v sobotu prohlásil, že nechystá ani výjimečný stav, ani stanné právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám