Hlavní obsah

EU se shodla na dalších sankcích. Dopadnou i na Bělorusko a Rusy ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie se shodla na dalších sankcích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině. Kromě sankcí proti Rusku potrestá i Bělorusko. Omezení dopadnou na běloruské banky, státní instituce a má přijít i zákaz poskytování eurobankovek v Bělorusku. Sankce ve formě omezení platebního styku bude uvalena i na Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Ve středu to oznámila Evropská komise.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská unie, EU, Evropská komise, Evropský parlament

Článek

Tři běloruské banky budou omezeny v poskytování služeb bankovního systému SWIFT, jedná se konkrétně o Belagroprombank, Bank Dabrabyt a Rozvojovou banku Běloruské republiky, jakož i jejich běloruské dceřiné společnosti.

Unie také hodlá zakázat některé transakce s běloruskou centrální bankou, omezen bude evropský akciový trh ve vztahu k běloruským státním subjektům nebo finanční toky z Běloruska do EU přesahující 100 tisíc EUR.

Běloruský generál podal demisi, nechce podporovat ruskou invazi na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Dosavadní omezení pro ruské státní příslušníky týkající se zákazu vkladů přesahujících 100 tisíc EUR v bankách EU, se nově rozšíří i na Švýcarsko a na členské země EHP (Evropský hospodářský prostor), kterými jsou Norsko, Island a Lichtejnštejnsko.

Další sankce na Rusko

Další sankce budou uvaleny na 160 ruských politiků a oligarchů. Budou se týkat také námořního sektoru, kryptoměn a technologií a zboží, které nebude možné exportovat z Ruska.

Sankce budou formálně schváleny představiteli 27 členských zemí na summitu ve Versailles ve čtvrtek a v pátek. Byly dohodnuty na zasedání COREPER II, tzv. Výboru stálých zástupců, který je součástí Rady a na kterém před summitem hlav států odborní zástupci jednotlivých zemí předpřipravují konečnou dohodu.

Zmrazování stamilionových majetků Rusů v ČR: V hledáčku i poslanec Státní dumy

Domácí

Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Ve středu oznámila další sankce i Velká Británie. Britské úřady mohou nově zadržet jakákoliv letadla na britských letištích napojená na ruské občany a firmy, vláda rovněž zakázala vývoz zboží a služeb spojených s letectvím a vesmírnými technologiemi do Ruska.

Rubl prudce padá, zboží v Rusku raketově zdražuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám