Hlavní obsah

EU nechce eskalovat válku s Ruskem, tlačí na Litvu kvůli Kaliningradu

– Kaliningrad

Dodávky zboží přes území Litvy do ruské enklávy Kaliningrad by se během několika dnů mohly vrátit k normálu. Agentuře Reuters to řekly dva zdroje obeznámené se situací. Podle nich představitelé Evropské unie směřují ke kompromisní dohodě s Litvou s cílem zmírnit spor s Moskvou.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Ruský pracovník v přístavu Baltijsk v Kaliningradské oblasti

Článek

Kaliningradská oblast, vklíněná mezi Polsko a Litvu, dostává dodávky zboží z Ruska po železnici a po silnici přes litevské území. Litva tento měsíc zakázala převážet do této enklávy u Baltského moře zboží, na které se vztahují sankce Evropské unie. Sedmadvacítka zavedla několik balíků sankčních opatření proti Rusku v reakci na jeho invazi na Ukrajinu z 24. února. Rusko varovalo, že přijme odvetná opatření.

Evropští činitelé jednají o tom, že osvobodí území Kaliningradu od sankcí, které se týkají průmyslového zboží typu oceli, uvedly zdroje agentury Reuters pod podmínkou anonymity. Dohoda by mohla být uzavřena již počátkem července, pokud Litva upustí od svých výhrad.

Moskva si předvolá velvyslance EU kvůli omezení dodávek zboží do Kaliningradu

Evropa

Podle Reuters má na kompromisním řešení zájem mimo jiné Německo, které má v Litvě nasazené vojáky a je také silně závislé na dodávkách ruského plynu. „Musíme čelit realitě. Putin má silnější páky než my. Je v našem zájmu najít kompromisní řešení,“ uvedl zdroj agentury Reuters.

Kompromisní dohoda by podle Reuters mohla vyjmout pohyb zboží mezi Ruskem a jeho Kaliningradskou oblastí ze sankcí EU s odůvodněním, že se nejedná o běžný mezinárodní obchod, protože tato enkláva je součástí Ruska. Muselo by ale platit, že dodané zboží bude využíváno výhradně v Kaliningradu a nebude vyváženo z jeho přístavu, což lze těžko zaručit.

Podle jiného zdroje agentury Reuters by mohla být pro Kaliningrad přijata výjimka z humanitárních důvodů. K zavedení výjimek má silné výhrady Litva, která je vnímá jako ústupek Moskvě. „Sankce musí být uplatňovány a jakékoli rozhodnutí by nemělo narušit důvěryhodnost a účinnost sankční politiky Evropské unie,“ uvedl mluvčí litevského ministerstva zahraničí, podle nějž Vilnius o záležitosti nadále diskutuje s Evropskou komisí.

Litva Rusku zatrhla převoz zboží do Kaliningradu. Kreml zuří

Ekonomika

Sankce Evropské unie vůči Rusku brání dovozu železa či oceli do Kaliningradu, od 10. července se seznam zakázaného zboží rozšíří o cement a alkohol, od srpna bude platit také pro uhlí a od prosince pro ropné produkty, píše agentura Reuters. Ve finální fázi bude sankcím podléhat zhruba polovina zboží posílaného z Ruska do Kaliningradu. Pohybu cestujících a potravin do Kaliningradu nic nebrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám