Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského k polským zákonodárcům

Ukrajinský prezident promluvil ve čtvrtek prostřednictvím videopřenosu v polském Sejmu k poslancům a senátorům.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Vážený pane prezidente, můj příteli Andrzeji!

Vážená paní maršálko Sejmu! Vážený pane maršálku Senátu!

Dámy a pánové poslanci a senátoři!

Vážení pánové! Polští bratři a sestry!

Když jsem se v roce 2019 stal prezidentem, měl jsem pocit, že musíme ujít s Polskem dlouhou cestu. Protože byly naše vztahy chladné.

Věděl jsem, že jsme si přirozeně blízcí – Ukrajinci, Poláci. Chtěl jsem ujít tu cestu rychle, aby se vztahy vylepšily.

Pamatuji si svá první setkání s Andrzejem Dudou. Od setkání k setkání se všechno měnilo. Chlad mizel. Rozuměli jsme si. Jako Ukrajinec a Polák. Jako Evropané. Jako přátelé. Jako rodiče, kteří milují své rodiny a uvědomují si, že naše děti musí žít ve světě stejně dobrých hodnot. Musí žít ve světě, kde jsou národy nezávislé, kde vládne svoboda, kde záleží na rodině a kde nikdo nikdy nemá právo na válku, na útočnou válku.

Předpokládá se, že číslo sedm přináší štěstí. Tolik sousedů dal Bůh Ukrajině. Přináší nám to štěstí? Odpověď dnes zná celý svět.

Ruská federace, soused, který do naší země přinesl potíže a válku. Soused, který zjevně jedná bez Boha.

Když je někdo, kdo vás bije, je velmi důležité mít někoho, kdo pomůže. A když noha nepřítele vstoupí do vašeho domu, podá vám pomocnou ruku.

Ráno 24. února jsem nepochyboval, kdo to přesně bude. Kdo mi řekne: „Bratře, tvůj lid nezůstane sám s nepřítelem.“

A tak se také stalo. A jsem za to vděčný. Polští bratři a sestry jsou s námi. A to je přirozené.

Během jediného dne, prvního dne války, mi bylo jasné, všem Ukrajincům a jsem si jist, i všem Polákům, že mezi námi, mezi našimi národy, už nejsou žádné hranice.

Během 16 dnů této války mi ukrajinská hrdost a polská čest, ukrajinská odvaha v bitvě a polská upřímnost, která nám pomáhá, dovolují nyní říci velmi důležitá slova. Slova, že mezi našimi národy je skutečný mír. Mír mezi příbuznými. Mír mezi bratry. A teď opravdu chci, aby tato slova slyšeli naši společní běloruští sousedé.

Mír mezi příbuznými, mír mezi sousedy, mír mezi bratry. Musíme na to přijít s nimi! Určitě přijedeme!

Vážení polští bratři a sestry!

Různí vypočítavci se dlouho snažili vzbudit dojem, že Ukrajinci a Poláci žijí jinak. A odděleně. Proč to všechno dělali?

Připomenu slova prezidenta Polské republiky Lecha Kaczynského, který v roce 2008 v Tbilisi řekl: „Víme velmi dobře: dnes – Gruzie, zítra – Ukrajina, pozítří – pobaltské země.“

24. února nastal pro Ukrajinu tento hrozný „zítra“, o kterém mluvil prezident Kaczynski. A dnes bojujeme, aby špatná doba nenastala pro pobaltské státy a Polsko. Bojujeme spolu. Máme sílu.

Pamatujte, že je nás dohromady 90 milionů! Všechno spolu zvládneme. A to je historické poslání, historické poslání Polska, historické poslání Ukrajiny – být vůdci, kteří společně vytáhnou Evropu z této propasti. Zachrání před touto hrozbou. Zastaví přeměnu Evropy v oběť.

Včera jsme viděli, jak a o čem mluvily země Evropské unie. Viděli jsme, kdo je skutečným vůdcem, kdo bojuje za silnou Evropu, pro společnou evropskou bezpečnost.

Chápeme, proč je pro Poláky tak důležité bojovat s námi. Společně se všemi, kteří jsou pro svobodu. Pro nás i pro vás, pro Evropu.

Polští bratři a sestry!

Mám pocit, že už jsme vytvořili extrémně silnou alianci, která vyrostla z reality, nikoli ze slov na papíře. Z tepla v našich srdcích, ne z projevů politiků na summitech. Z toho, jak jste se chovali k našim lidem. Ukrajincům, kteří k vám utekli před zlem, které přišlo do naší země.

Více než jeden a půl milionu občanů Ukrajiny! Naprostou většinu tvoří ženy a děti. Uvítali jste naše lidi ve svých rodinách s bratrskou laskavostí, jako mezi příbuznými.

Proto vás oslovuji tak jednoduše: příteli Andrzeji, milá Elżbieto!

Proto říkám, že jsme se už sjednotili. Dnes si nemohu být jistý všemi vůdci všech evropských národů, ale jsem si jistý, že rozhodně s vámi svobodu budeme bránit.

Jsem vděčný za veškerou pomoc, kterou jsme od vás dostali. Jsem vděčný za vaši snahu, abychom mohli zabezpečit ukrajinské nebe. Věřím, že se nám podaří dojít k výsledku, který všichni zoufale potřebujeme.

Pokud Bůh dá a vyhrajeme tuto válku, podělíme se o vítězství s našimi bratry a sestrami.

To je naše a vaše velikost.

Toto je boj za nás, je to boj za vaši svobodu.

Toto je společná historie velkých národů!

Bože, dej nám vítězství!

Reklama

Výběr článků

Načítám