Hlavní obsah

Dohoda o vývozu obilí z Ukrajiny podepsána. Není mezi Moskvou a Kyjevem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Zástupci Ruska a Ukrajiny se podepsali pod dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem, jež má umožnit vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů. Ty jsou nyní zablokované v důsledku ruského útoku proti sousední zemi. Ukrajina avizovala, že přímo s Ruskem nic podepisovat nebude, řešením tak nakonec byl podpis dvou zrcadlových, ale oddělených dokumentů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Ukrajinský ministr Oleksandr Kubrakov a turecký ministr Hulusi Akar si potřásají rukou při schůzce v Istanbulu. U stolu sedí generální tajemník OSN Antonio Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Dlouhou dobu dojednávané řešení otevírá cestu k vývozu obilí ve významném objemu ze tří klíčových ukrajinských přístavů Oděsa, Čornomorsk a Južne do rozvojových zemí, řekl generální tajemník OSN António Guterres.

Miliony lidí nebudou čelit hladu, zdůraznil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Rusko rozšířilo seznam „nespřátelených“ zemí

Válka na Ukrajině

Pro obě znepřátelené strany byl nakonec přijatelným řešením podpis dvou zrcadlových, ale oddělených dokumentů. Jeden podepsal za Kyjev tamní ministr dopravy Oleksandr Kubrakov, druhý za ruskou stranu ministr obrany Sergej Šojgu. Za Turecko v obou případech připojil svůj podpis ministr obrany Hulusi Akar.

Při ceremonii v Istanbulu s účastí prezidenta Erdogana a Gutterese, vysílané v přímém přenosu, si Šojgu a Akar po podpisu potřásli pravicí. Jak upozornila agentura Reuters, zástupci Ruska a Ukrajiny si při podpisové ceremonii v Istanbulu k jednomu stolu nesedli.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Jednání se účastnil i rusko-izraelský miliardář Roman Abramovič

Jedna ze dvou dohod má zaručit bezpečný průjezd obchodních lodí z ukrajinského přístavu Oděsa a dalších dvou přístavů, které jsou v současnosti odříznuty ruskou námořní blokádou, uvedli před podpisem představitelé OSN.

Souběžná dohoda má podle nich usnadnit vývoz ruského obilí a hnojiv. Dohody platí po dobu 120 dnů a lze je prodloužit, uvedli úředníci.

Cena pšenice klesá

Ekonomika

Dohoda nepočítá s odminováním ukrajinských přístavů, ani s vojenským doprovodem lodí převážejících obilí, uvedla na svém ruskojazyčném webu BBC. Ruská média podle ní odhadují, že bezpečné koridory umožňující pravidelnou plavbu mohou vzniknout do dvou týdnů. Inspekce mají kontrolovat, zda lodě, plující do ukrajinských přístavů, nepřevážejí zbraně a munici. Ruský ministr Šojgu podle agentur přislíbil, že Rusko dodrží své závazky a nevyužije příležitosti k napadení přístavů.

Jak avizoval v pátek ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak, Ukrajina nepodepíše žádný dokument přímo s Ruskem. „Podepisujeme dohodu s Tureckem a OSN a přijímáme vůči nim závazky. Rusko podepisuje zrcadlovou dohodou s Tureckem a OSN,” napsal.

Ukrajinci odmítají jakoukoli přítomnost ruských lodí ve svých přístavech. „V případě provokací (bude následovat) okamžitá vojenská reakce,” uvedl Podoljak.

Reklama

Výběr článků

Načítám