Hlavní obsah

Dětem z mariupolských krytů chybí slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny ukrývající se v podzemí v obléhaném Mariupolu v minulých dnech prohlásily, že jejich děti jsou nemocné z nedostatku slunečního světla, protože intenzita ruského ostřelování prakticky znemožňuje podzemní bunkry opustit.

Foto: Foto Twitter Nexta_tv

Děti z krytu pod Azovstalem

Článek

Na videozáznamech rodin, které se ukrývají v průmyslovém komplexu Azovstal, si jedna matka stěžuje, že její tři děti trpí po týdnech bez denního světla nedostatkem vitamínu D.

Ukrajinci zveřejnili nové video z tunelů pod Azovstalem

Válka na Ukrajině

„Pro děti je to tady samozřejmě dost zlé,“ řekla podle britského listu The Daily Telegraph. „Dětem se zhoršují zuby. Chybí jim vitamin D. Není tu žádné slunce a už to všechno trvá moc dlouho,“ dodala.

Děti už ani nepláčou, protože propadají apatii a únavě z nedostatku čerstvého vzduchu, vzkázala podle televize Sky News na videu asi třicetiletá žena. Kromě dvojice potomků, šestileté dcerky a tříletého synka, vzala s sebou do podzemí i tchyni, jež trpí silnou cukrovkou.

Boje na východě Ukrajiny jsou „zkušební“, ofenziva ještě neodstartovala

Evropa

Až tisíc civilistů se uchýlilo do spletité a rozlehlé sítě tunelů a inženýrských chodeb, které se nacházejí pod komplexem Azovstalu, kde se také ukryli poslední ukrajinští obránci Mariupolu.

Dětem se zhoršují zuby. Chybí jim vitamin D. Není tu žádné slunce a už to všechno trvá moc dlouho
ukrajinská matka

Denys Prokopenko, velitel pluku Azov, který má v komplexu asi 500 vojáků, uvedl, že Rusové k donucení lidí ukrývajících se v Azovstalu, aby se vzdali, nasadili speciální silné bomby na ničení bunkrů.

Putin už nechce mírovou dohodu, ale jen větší území, píší FT

Válka na Ukrajině

„Je zde mnoho dětí, žen, seniorů,“ řekl. „Jediný dostupný úkryt našli vedle ukrajinských vojáků, kteří stále brání město před ruskými útočníky. Ruské síly o zdejších civilistech dobře vědí a stále používají bomby na ničení bunkrů, ostřelují je raketami a nejrůznějšími druhy dělostřelectva,“ napsal Telegraph s odvoláním na zdroje přímo na místě.

Komplex je obří

Závod Azovstal, postavený za éry Sovětského svazu jako jedna z bašt těžkého průmyslu, je jednou z největších hutních továren v Evropě a rozkládá se na ploše přes 11 kilometrů čtverečních mezi mořem a městskou zástavbou.

Azovstal je pod ruskou palbou navzdory Putinovu rozkazu. Uvězněným lidem dochází voda i jídlo

Válka na Ukrajině

Ukrajinské síly závod silně opevnily a ten je natolik rozlehlý, že bez jeho obsazení bude pro Rusko obtížné získat kontrolu nad Mariupolem. „Továrna Azovstal je obrovský prostor s tolika budovami, že Rusové prostě nemohou přesouvající se ukrajinské síly najít,“ řekl Oleh Ždanov, vojenský analytik působící v Kyjevě.

Tunely s prostory pro pěší, přesun materiálu nebo pro vedení kabelů a potrubí měří jenom pod válcovnou 24 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám