Hlavní obsah

Další drsné záběry z Buče. Ruské bojové vozidlo zabilo ukrajinského cyklistu

– Kyjev • Aktualizováno

Ruská obhajoba masakru v ukrajinském městě Buča, že se jedná o zinscenovanou scénu, dostává další trhlinu. Na záběrech dronu je patrné, jak ruské bojové vozidlo BMD-4 v ulici Jablunska nejméně pětkrát vystřelí po cyklistovi. Na video upozornilo ukrajinské veřejnoprávní vysílání ve svém zpravodajství.

Foto: Twitter/Bellingcat

Ruské bojové vozidlo BMD-4 vystřelí po ukrajinském cyklistovi.

Článek

Investigativní server Bellingcat upozornil, že k činu došlo před 11. březnem. Potvrzují to  satelitní snímky, na kterých je ten den vidět zničená budova na rohu ulice Jablunska, kde k zabití cyklisty došlo. Na záběrech z dronu, který zachytil střelbu na cyklistu přitom dům ještě stojí.

Lokace, kde byl později cyklista nalezen, navíc odpovídá videím, která pořídily ukrajinské jednotky poté, co se jim 1. dubna podařilo Buču znovu získat pod svou kontrolu.

Podle serveru Bellingcat jel cyklista po ulici po Vokzalnoj (Nádražní) ulici. Krátce poté, co zatočil doleva do Jablunské, kudy projížděly v opačném obrněné transportéry zatáčející z Vodoprovidné ulice, byl zastřelen. Zůstal ležet na okraji ulice, kde jej vedle kola pak nalezli ukrajinští vojáci. Na ulici ležela i další mrtvá těla.

Rusko tvrdí, že videa se zavražděnými a v některých případech i mučenými civilisty ruskými vojáky jsou podvrh. Už dříve v dubnu ale například zpravodajská BBC upozornila na několik nesrovnalostí.

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Válka na Ukrajině

Rusko například tvrdilo, že z města vojáci odešli už 30. března, ještě 1. dubna ale armádní televize Zvezda uvedla, že v obci ruští vojáci jsou. Satelitní snímky společnosti Maxar pak poukazují na asi 15 metrů dlouhý příkop v areálu místního kostela svatého Ondřeje, který sloužil jako masový hrob. Zemní práce byly patrné už 10. března.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek pocházející z 31. března ukazuje zhruba 15 metrů dlouhý příkop, který posloužil jako masový hrob.

Reklama

Výběr článků

Načítám