Hlavní obsah

Další dron spadl na území NATO. Ruský průzkumník havaroval v Rumunsku

Dumitra

Bezpilotní průzkumný letoun ruské výroby Orlan-10 se v neděli večer zřítil poblíž rumunské obce Dumitra v okrese Bistrița-Năsăud na severu země. Informoval o tom server Defense Romania s odkazem na okresní policejní inspektorát. Podobný incident v současnosti vyšetřují i úřady v Chorvatsku, další členské zemi NATO, kde zbloudilý dron nesoucí výbušné zařízení spadl v Záhřebu.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní průzkumný letoun Orlan-10

Článek

Jeden z obyvatelů Dumitry oznámil na policejní linku, že mu na dvůr spadl vojenský dron. Po příjezdu policie se tato informace potvrdila. V současnosti experti předmět zkoumají, aby zjistili, co je zač a odkud se vzal.

Podle předběžných informací serveru Defense Romania by se nicméně mělo jednat o malý vojenský dron středního doletu sloužící k sledování a shromažďování zpravodajských informací.

Stroj na sobě neměl žádné identifikační znaky, podle kterých by se dalo určit, zda patřil ruské či ukrajinské armádě nebo teoreticky soukromému majiteli.

Má rozpětí křídel asi 3,1 metru a jeho aerodynamický trup má dálku 2 metry. Hmotnost se pohybuje mezi 12,5 a 16,5 kilogramu.

Dumitra je malé městečko s asi 4200 obyvateli nacházející se v Transylvánii. Leží asi 110 kilometrů severně od Kluže a 500 kilometrů od Bukurešti.

Dron v Chorvatsku nesl výbušniny

Dron, který se zřítil v Záhřebu, nesl výbušniny

Válka na Ukrajině

Jde o další případ toho, kdy si válečný dron našel cestu na území státu NATO. V pátek v chorvatském Záhřebu havaroval dron sovětské výroby, který navíc nesl výbušniny. Exploze poničila 40 aut, nikomu se nic nestalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Místo pádu dronu v ZáhřebuVideo: Reuters

Dron se do Chorvatska dostal z bojiště na Ukrajině, když přeletěl přes území dalších členských států NATO Rumunska a Maďarska. NATO podle svých následných vyjádření pohyb letadla sledovalo, ale chorvatské úřady neinformovalo. Zatím není jasné, komu toto zařízení „uletělo”. V aktivní výzbroji má tento dron Ukrajina, Rusko už nikoliv, nicméně ze sovětských dob je má ještě ve skladech.

Reklama

Výběr článků

Načítám