Hlavní obsah

Cherson padl do rukou Rusů, oznámil starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson
Aktualizováno

Po několika dnech tuhých bojů se ruské armádě podařilo dobýt město Cherson na jihu Ukrajiny. Podle amerického deníku The New York Times to oznámil starosta Igor Kolychajev.

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Článek

New York Times dále napsal, že starosta uvedl, že se už sešel se zástupci ruské armády, kteří mu tlumočili své záměry.

„Dnes byli na městské radě ozbrojení návštěvníci," napsal na Facebooku starosta Kolychajev a dodal, že vojákům řekl: "Nemáme ve městě ukrajinské ozbrojené síly, jen civilisty a lidi, kteří tady chtějí žít”.

V Chersonu žije asi 300 tisíc obyvatel. Jedná se o dosud největší město, které ruské invazní síly od čtvrtečního začátku útoku na Ukrajinu obsadily. Ruská vojska na jihu Ukrajiny útočí i na přístav u Azovského moře Mariupol, už dříve dobyli nedaleké město Berďansk. Několik dní už se bojuje také o hlavní město Kyjev.

Na chodník jen ve dvou a autem jenom krokem

Starosta dále napsal, že v Chersonu je zavedený zákaz vycházení od 20:00 do 06:00 místního času, a do města mohou vjíždět pouze auta s potravinami, léky a některými dalšími zásobami. Auta mohou jezdit jen "minimální" rychlostí a chodci se nesmí po městě pohybovat ve skupině větší než jsou dva lidé.

"Zatím je to tak. Vlajka nad námi je ukrajinská. Aby tomu tak bylo i nadále, je třeba splnit tyto požadavky. Nic dalšího v tuto chvíli nemůžu nabídnout," doplnil starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám