Hlavní obsah

Česko žádá po EU 25 modulárních základen. Pomohly by s ubytováním uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika téměř vyčerpala kapacity ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny. Žádá Evropskou unii o pomoc s ubytováním 50 000 utečenců, k tomu by mohlo pomoci 25 modulárních základen, o které Česko žádá, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle generálního ředitelství hasičů Česko nadále nemůže být cílovou zemí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru

Článek

„Žádost předpokládá zajištění až 25 humanitárních základen po 2000 uprchlících,“ uvedl Rakušan. Modulární ubytování by stát použil, jakmile dojdou kapacity v tělocvičnách a kamenných budovách, dodal vicepremiér. Na hranu se podle něj ČR dostane za dva až tři týdny.

„Kapacity státu jsou vyčerpány. Je snahou sehnat další ubytování, ale pomalu se dostáváme do stavu, kdy zvládneme uprchlíkům zajistit pouze nouzové přístřeší, tedy zajistit nouzové přežití v nouzových podmínkách. Lidé budou muset být soustřeďováni do tělocvičen, hal a podobně, a jejich ubytování nebude komfortní,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková.

Pokud se i haly a tělocvičny vyčerpají, budou muset podle ní být postavena stanová městečka či městečka z buněk.

Centra pro uprchlíky jsou pod náporem, pomalu dochází i ubytovací kapacity.Video: Novinky

Od začátku války do páteční půlnoci se v Česku zaregistrovalo 102 000 uprchlíků, z toho asi třetina v Praze. Reálně je ale podle Jakoubkové v Česku zcela jistě 200 000 uprchlíků.

Do Česka v posledních dnech přicházející desetitisíce žen a dětí. Země je schopna podle dřívějších slov ministra vnitra Víta Rakušana poskytnou ubytování asi 250 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám