Hlavní obsah

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Ruské jednotky zřejmě podminovaly Záporožskou jadernou elektrárnu. Ruský generálmajor Vareryj Vasiljev se podle agentury Interfax nechal slyšet, že buď bude na místě „ruská země, nebo spálená poušť“. Zprávu potvrdil mluvčí ukrajinského ministerstva obrany. Po ostřelování hrozí únik paliva, svět se obává nového Černobylu.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna po ruském ostřelování

Článek

Někteří upozorňují, že by Rusko kontaminovalo i vlastní zemi, a jde spíše o výhrůžky než skutečnou hrozbu.

„Jak víte, podminovali jsme všechna důležitá zařízení v Záporožské jaderné elektrárně,“ řekl generálmajor Vasiljev vojákům podle agentury Interfax Ukrajina. „Neskrýváme to před nepřítelem. Varovali jsme ho. Ví, že elektrárna bude buď ruská, nebo žádná. Jsme připraveni na následky tohoto kroku.“

Ruské okupační síly 6. srpna večer znovu ostřelovaly oblast Záporožské jaderné elektrárny. Poškodily při tom tři radiační senzory v okolí úložiště jaderného odpadu, uvedl Interfax. Ostřelování probíhalo, přestože se na místě vyskytovaly ruské jednotky. Podle BBC se dva pracovníci elektrárny zranili. Rusko obvinění z odstřelování odmítá a viní z něj protistranu.

Další úder na záporožskou elektrárnu. Podle Ukrajiny hrozí únik radioaktivity

Evropa

Elektrárna se nachází ve strategické pozici jihozápadně od města Záporoží na jižním břehu řeky Dněpr. Obě strany o ni už dříve bojovaly. Nyní elektrárnu ovládají ruští okupanti, ale spravuje ji ukrajinský personál.

Petro Kotin, šéf ukrajinského jaderného úřadu Energoatom, pro BBC řekl, že zařízení je v bezpečí, ačkoli hrozba je z ruské strany velká. Personál je podle něj držen v zajetí, a dokonce mučen. Na místo se podle něj Ukrajinci zdráhají útočit, protože nechtějí zabíjet vlastní lidi a poškozovat svou infrastrukturu. V komplexu se podle Kotina vyskytuje 500 ruských vojáků.

Situace se vymkla kontrole

Podle ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafaela Mariana Grossiho se situace v elektrárně naprosto vymkla kontrole a je strašlivým rizikem nejen pro veřejné zdraví a životní prostředí na Ukrajině, ale i za hranicemi. „Existuje katalog věcí, které by se nikdy neměly stát v žádné jaderné elektrárně,“ řekl s odkazem na situaci.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres označil jakýkoli útok na jadernou elektrárnu za „sebevraždu“. Na nedávné návštěvě Tokia vyjádřil naději, že IAEA získá do zařízení přístup a provede inspekci.

Ukrajinský prezident ruské kroky nazval „jaderným terorismem“. „Na světě neexistuje žádná země, která by se mohla cítit bezpečně, když teroristický stát střílí na atomovou elektrárnu,“ prohlásil.

Ačkoli by měly reaktory vydržet silné nárazy (například i pád letadla), úložiště paliva a odpadu tak odolná nejsou, varuje britský server The Guardian. Hrozí proto větší riziko úniku paliva než poškození jaderných reaktorů.

Jeden z reaktorů v Záporožské jaderné elektrárně je odstaven

Válka na Ukrajině

Největší nebezpečí vyplývá ze zanedbání bezpečnosti provozu, který narušily boje i nedávné ostřelování. Odstávka největší jaderné elektrárny v Evropě by situaci mohla vyhrotit, právě k tomu se ale Rusové nejspíš chystají, než ji připojí k ruské síti.

Úmyslná detonace reaktoru by však kontaminovala i jižní Rusko, podotýká The Guardian s tím, že v případě možného podminování může jít skutečně pouze o „jaderné vyhrožování“.

Podle amerického Institutu pro studium války výhrůžky zneužívají strach Západu z jaderné katastrofy a mají jej odradit od vojenské pomoci Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám