Hlavní obsah

Britové: Rusko spěchá, aby stihlo „vítězství“ do 9. května

– Moskva • Aktualizováno

Touha ruského prezidenta Vladimira Putina odprezentovat svému lidu nějakou formu vítězství do 9. května ovlivní operační rozhodnutí na bojišti v následujících dvou týdnech. Ve čtvrtečním reportu to publikovalo britské ministerstvo obrany. Termín 9. května je navázán na oslavy výročí kapitulace nacistického Německa.

BEZ KOMENTÁŘE: Nácvik na vojenskou přehlídku ke Dni vítězství v MoskvěVideo: AP

 
Článek

„Rusko chce pravděpodobně předvést významné úspěchy před každoročními oslavami Dne vítězství 9. května. To by mohlo ovlivnit rychlost a sílu, s jakou se pokusí provést operace před tímto datem,“ píše britské ministerstvo obrany s odkazem na informace svých zpravodajců.

Ruské síly nyní postupují směrem na Kramatorsk, který je i nadále pod neustálým ostřelováním.

„Vysoká úroveň ruské letecké aktivity přetrvává, protože se Rusko snaží poskytnout blízkou leteckou podporu své ofenzivě na východě Ukrajiny, aby potlačilo a zničilo ukrajinské schopnosti protivzdušné obrany,“ stojí v posledním bodě čtvrtečního shrnutí.

Hrozba raketových útoků na důležitá zařízení po celé Ukrajině zůstává. Ohroženy jsou zejména dodávky zbraní.

Putin mění strategii. Do 9. května chce mít hotovo, míní americké tajné služby

Válka na Ukrajině

O tom, že Putin změnil válečnou strategii, informovaly zkraje dubna západní i ukrajinské tajné služby. Právě Donbas a okolí se mu podaří s největší pravděpodobností rychle ovládnout, uvedla zpravodajská stanice CNN s odkazem na představitele amerických tajných služeb. Odposlechy zpravodajců naznačují, že Putin směřuje k 9. květnu, takzvanému Dni vítězství, kdy se na Rudém náměstí v Moskvě slaví výročí kapitulace nacistického Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám