Hlavní obsah

Biden se s EU domluvil na energetické spolupráci a pomoci Ukrajině

Brusel

Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích. Poskytnou také další humanitární pomoc napadené Ukrajině a budou dodávat více potravin oblastem světa, které jsou kvůli ruské invazi ohroženy jejich nedostatkem.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden při projevu

Článek

Shodli se na tom ve čtvrtek v Bruselu americký prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve společném prohlášení po Bidenově jednání s evropskými lídry.

Obě strany se podle textu zasadí o to, aby Rusko nemohlo obcházet sankce, které proti režimu prezidenta Vladimira Putina od začátku války koordinovaně zavádějí.

„Jednotně odsuzujeme neospravedlnitelnou a nevyprovokovanou ruskou agresivní válku na Ukrajině. Stojíme solidárně za ukrajinským lidem, který odvážně brání svou vlast a vyzýváme Rusko, aby ukončilo brutální útok na svého souseda,“ shodli se lídři v prohlášení přijatém po zhruba devadesátiminutové Bidenově debatě s prezidenty a premiéry unijních zemí.

Nejdůležitější je, aby Západ zůstal vůči Rusku sjednocený, tvrdí Biden

Evropa

Šéf Bílého domu a von der Leyenová zdůraznili, že obě strany poskytnou další humanitární pomoc Ukrajině i lidem prchajícím před válkou.

Novou americkou podporu vyčíslili na miliardu dolarů (22,5 miliardy korun), zatímco ta evropská dosáhne 550 milionů eur (13,5 miliardy korun). USA a EU budou podle nich koordinovat přijímání uprchlíků, z nichž část zamíří i za oceán.

Spojené státy a Evropa také dále rozvinou spolupráci v kybernetické bezpečnosti.

Společně například podpoří odolnost Ukrajiny proti kybernetickým útokům, zaměří se ale také na koordinovaný boj proti zneužívání kryptoměn, s jejichž pomocí Rusko obchází západní sankce.

USA připravují plány pro případ, že by Rusko použilo své nejsilnější zbraně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám