Hlavní obsah

Asistenti strážníků tlumočí uprchlým Romům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Nezvyklý úkol čekal asistenta prevence kriminality Městské policie v Břeclavi Radka Danihela. Tento týden se totiž stal břeclavský Rom tlumočníkem skupině padesáti ukrajinských Romů. Uprchlíci se jinak než romsky nebyli schopni domluvit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Asistenti Radek Danihel (vlevo) a Robert Melski

Článek

I když původně přicestovali do Prahy, ubytování pro přeplněnost centra dostali v obci na Břeclavsku. „Z padesáti lidí bylo čtyřicet dětí. Neuměli ukrajinsky ani rusky, kromě romského jazyka znali jen pár rumunských slov. Nakonec to byli naši asistenti, kdo zajistil komunikaci s padesátičlennou skupinou,“ uvedl velitel Městské policie v Břeclavi Stanislav Hrdlička.

Radek Danihel už více než čtyři roky pomáhá v Diakonii Apoštolské církve v Břeclavi a spolupracuje s místní IQ Roma. Organizuje sbírky a byl ve skupině, která vyjela na pomoc po tornádu. Proto mu neunikl ani příjezd romské skupiny.

„Vzal jsem ženu a děti, nabalili jsme nějaké sladkosti a jeli za nimi. Z návštěvy byli překvapení,“ dodal. Jeho příjezd potěšil i majitele ubytovacího zařízení, který se těšil na zlepšení možnosti komunikace.

Prchající ukrajinské Romy ubytoval slovenský pastor v kostele. Narážejí na předsudky, říká

Domácí

„S většinou jsem se domluvil, když bylo třeba, stačilo říct, ať mluví pomalu, a šlo to. Zjistili jsme, co potřebují, a tlumočili jim nezbytné informace,“ řekl asistent. Ve spolupráci s místní IQ Roma a církví tak vzniká tým, který má pomoci uprchlíkům zvládnout nástrahy života v cizině. Další pomoc jim odvezou o víkendu.

Skutečností ale je, že skupina, co se týká znalostí a návyků, je na tom hodně špatně. „Přivezli jsme jim kartáčky, nevěděli, co s tím,“ říká Hrdlička. „Dostali bagety, vybrali z nich šunku a zbytek nechali. Tmavý chléb nechtějí, je pro ně kyselý, jsou zvyklí na jejich jídlo,“ dodává Daniel. Nemálo věcí je pro ně zcela neznámých.

Doma je naložili a poslali pryč

Jestli něco spojuje celou skupinu romských uprchlíků, pak je to strach. Doma je naložili a poslali pryč. Řekli jim, že je válka a že jsou v ohrožení. Přistavili jim autobus a odvezli je pryč. Nikoho u nás nemají a chtějí se vrátit. Oproti jiným uprchlíkům z Ukrajiny je hodně omezuje jazyková bariéra, nevzdělanost a neznalost techniky.

Invazi u Kachovky narušili Romové. Ukradli Rusům tank

Evropa

„Nemají žádné spojení se světem, ani jeden nemá mobil, tak jsem se pokusil zajistit jim spojení s domovem,“ řekl Danihel. Na sociální síti kontaktoval Myroslava Horváta ze Sdružení Romů z Užhorodu, zavolal mu a Horvát, který je jakousi vůdčí osobností užhorodských Romů, s uprchlíky promluvil.

Skupina touží po návratu. Kdy budou mít možnost, nikdo neví. „Než se tak stane, pomůžeme v tom se o ně nějak postarat,“ říká Danihel.

Radek Danihel je jedním ze čtyř asistentů prevence kriminality, doplňujících Městskou policii v Břeclavi. Místní Romové v uniformě a s příslušným označením mají přidělené své lokality. Fungují od roku 2013 a nemalou měrou přispěli ke zlepšení situace ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám