Hlavní obsah

Praha půjčí Pražské plynárenské dvě miliardy. Rozhodnutí předcházela hádka zastupitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili dvoumiliardovou půjčku pro Pražskou plynárenskou (PPAS) na nákup plynu do zásobníků. Hlasování však předchází spor o samotný chod firmy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva

Článek

Společnost požadavek zdůvodňovala probíhajícím zvyšování cen, což podpořilo i vedení Magistrátu s odkazem na dopady ruské války. Podle opozice ale měla společnost problém již v minulém roce, kdy se měnilo její vedení.

„Říkat, že jsme v běžné situaci, ve které se děje nějaké manažerské pochybení společnosti, je trošičku nefér,“ začal na plénu Jan Chabr (TOP 09), radní pro majetek hlavního města, které firmu stoprocentně vlastní.

Odkazoval přitom na dopady ruské invaze na Ukrajinu a podotkl, že tušit, že dojde k výraznému zdražování cen plynu, mohl před rokem pouze „ruský agent“. Zdůraznil, že ale nechce zametat případná pochybení vedení.

Chabr: Do roku 2025 postavíme v Praze 100 rychlých nabíjecích stanic pro auta

Domácí

Šéf představenstva PPAS Martin Pacovský zase odmítl dřívější spekulace, že by finance následně putovaly například na zvyšování mez. „Není pravda, že potřebujeme peníze na provoz. Potřebujeme pomoci s financováním zásoby plynu v ČR. Pakliže nebudete kouřit, můžeme vám ho i ukázat,“ zavtipkoval Pacovský.

Pražská plynárenská požádala o půjčku v souvislosti s válkou na Ukrajině a zásadním růstem cen plynu. Podle informací společnosti vzrostly ceny zemního plynu meziročně desetinásobně a vyšší jsou i další náklady včetně garance u Operátora trhu s elektřinou (OTE). Z toho důvodu bude podle firmy zajištění zásob plynu pro další zimní období výrazně dražší.

Vrchní soud nedovolil zablokovat 800 milionů Kč Bohemia Energy

Ekonomika

ANO: Vedení bylo nezkušené

Opozice v čele se zastupitelem Radomírem Nepilem (ANO) však oponovala, že finanční úpadek začal již v roce 2021, kdy došlo z rozhodnutí „(městem) politicky nominované“ dozorčí rady k výměně představenstva firmy, což mělo zapříčinit následnou destabilizaci.

Rada podle Nepila například pochybila, když po loňském ukončení činnost firmy Bohemia Energy nepožádala Energetický regulační úřad (ERÚ) kvůli příchodu zákazníků v režimu dodavatele poslední instance o stanovení maximálních cen. V tom případě by mohla rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje vymáhat po zkrachovalé firmě.

„Proč to neudělala? Domníváme se, že to je z nějaké nezkušenosti,“ tepal vedení Nepil.

Odpojování zákazníků v režimu DPI začne již po Velikonocích

Ekonomika

Rada by měla provést audit

„Nebudu hlasovat pro dvě miliardy, pokud neuvidím vyvození politické zodpovědnosti, protože rada změnila vedení PPAS,“ požadoval Patrik Nacher (ANO).

Na jeho výzvu reagovali zastupitelé přijetím usnesení s doporučením dozorčí radě, aby provedla audit, který prověří postup vedení společnosti. Radní by současně měli zastupitelstvo o dalším vývoji informovat.

Pacovský: V roce 2023 budeme v zisku 

Zastupitel ODS Tomáš Portlík se následně dožadoval podrobností, jak bude firma dále postupovat. „Nebudu vám natvrdo říkat, co by znamenalo to neodhlasovat,“ řekl nejspíš v narážce na případný krach firmy.

Praha představuje územní plán, kde a jak se bude stavět. Veřejnost se k němu může vyjádřit

Bydlení

„Očekávám, že už v příštím roce se dostaneme do kladného hospodářského výsledku a budeme schopni půjčky splácet,“ řekl zastupitelům Pacovský.

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 37 koaličních zastupitelů, zdrželo se 12 zástupců z řad ANO a částečně ODS, proti ale nebyl nikdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám