Hlavní obsah

Praha představuje územní plán, kde a jak se bude stavět. Veřejnost se k němu může vyjádřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kde a jak se bude v následujících dekádách v Praze stavět, kde mohou vzniknout nové byty a kde bude zeleň? S návrhem nové podoby územního plánu hlavního města seznamuje širokou veřejnost výstava To je plán!, která začala v úterý v prostorách pražského Centra architektury a městského plánování (CAMP). Veřejnost má možnost se k plánu vyjádřit až do 30. června, a to i elektronickou cestou.

Foto: IPR Praha

Metropolitní plán nově detailně vymezuje a popisuje jednotlivé městské lokality, z nichž každá má svůj specifický charakter, vzhled, výšku domů nebo například šířku silnic.

Článek

V prostorách CAMPu, jenž se nachází v areálu Emauzského kláštera, se návštěvníci seznámí nejenom s nově navrhovanou podobou plánu, ale také si připomenou, k čemu územní plán městu slouží.

Pandemie pozměnila chování lidí ve městech. Začali trávit více času v parcích

Tipy a trendy

„Metropolitní plán Praha nevyhnutelně potřebuje. Jednak proto, že provoz toho stávajícího je neuvěřitelně drahý, ale především proto, aby se Praha mohla zdravě a udržitelně rozvíjet a zároveň byly mnohem lépe chráněny stávající hodnoty města,“ vysvětlil při zahájení výstavy Petr Hlaváček (za TOP 09), první náměstek primátora pro územní rozvoj.

Nový územní plán podle jeho tvůrců především odblokovává možnosti výstavby nového bydlení, a to zejména v místech brownfieldů, tedy prostorů, které jsou sice zpravidla nefunkční či neudržované, ale jsou již zasíťované a bývají také dobře dopravně obsloužené. Právě v brownfieldech spatřuje město potenciál, protože do šířky by se metropole už podle plánu rozšiřovat dále neměla.

Nový plán je zároveň nastavený tak, aby do budoucna chránil přírodu ve městě. Jsou v něm stanovena území se zelení a přírodními prvky a rozlišeny přesně nezastavitelné plochy, parky a třeba i plochy pro zahrádky.

15minutové město

Důležitým úkolem plánu je umožnit proměnu jednotlivých městských částí tak, aby se do budoucna co nejvíce přiblížily ideálu 15minutového města. Jinými slovy, v budoucnu by měla být vybavenost jednotlivých městských částí taková, aby jejich obyvatelé nemuseli za žádnou potřebou dojíždět déle, než čtvrt hodiny.

Praha do budoucna bude také zlepšovat veřejná prostranství, která jsou v plánu vyznačena společně s jejich charakterem a účelem.

Stavět jen do určité výšky

Velkou novinkou nové podoby územního plánu je výšková regulace. Město chce do budoucna developerům a stavitelům poskytnout jasnou informaci o tom, jaké jsou limity pro výšku staveb v každé konkrétní lokalitě.

Tím chce dosáhnout nejenom jednotného vzhledu, ale také ochránit vzácné a unikátní výhledy.

V Pražské tržnici v Holešovicích mají do pěti let růst stromy

Tipy a trendy

V nové podobě plán popisuje Prahu skrze logické celky, lokality. Do nich se pak vkládají ještě další, podrobnější informace o jejich charakteru, funkci a záměru do budoucna. To vše mají lidé možnost si v nové podobě plánu prohlédnout.

Veřejnost se může vyjadřovat až do konce června

Nový plán vzniká již několik let, jeho první verze byla hotová již v roce 2019, tehdy byla poprvé připomínkovaná.

Nyní, po zapracování prvních připomínek, jej dostává k náhledu veřejnost, aby se k jeho podobě mohla rovněž vyjádřit.

Pražské části mění výrazně svou tvář. Jak bude vypadat Smíchov a Žižkov

Bydlení

Lidé tak mohou učinit nejen postaru, „papírově”, ale také online, a to prostřednictvím webové aplikace nebo přes Portál Pražana.

„Na úrovni celé České republiky je to naprosto unikátní cesta, kterou se Praha vydává, i s ohledem na pohodlí a participaci občanů,” vyzdvihl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Pražský primátor Zdeněk Hřib při prezentaci kampaně k novému Metropolitnímu plánu To je plán!

„Podařilo se nám také vyjít vstříc požadavkům městských částí a spolků. Zcela nad rámec běžného postupu jsme zajistili prodloužení zákonem dané lhůty pro zveřejnění a připomínkování plánu na dvojnásobnou dobu,“ doplnil.

K nové podobě městského plánu se mohou lidé vyjádřit až do 30. června.

Výstava a informační tour

Výstava, jejímž kurátorem je architekt Martin Hejl ze studia Loom on the Moon, probíhá v černém a bílém sálu CAMPu.

Uspořádaná je tak, aby zaujala jak návštěvníky z řad laiků, kteří se seznámí především s budoucností hlavního města, tak odborníky, kteří si mohou prostudovat samotnou dokumentaci plánu.

Foto: IPR Praha

Na panoramatickém panelu čeká návštěvníky výstavy animovaný program ukazující Prahu v novém světle, na zemi jsou pak rozličné tematické prezentace.

V rámci vystavení plánu proběhnou i dvě veřejná projednání, kdy budou plán veřejnosti vysvětlovat jeho autoři, bude to 30. května a 23. června.

Návštěvníci CAMPu mohou navštívit přednášky, které představí jednotlivé principy Metropolitního plánu, navštívit komentovanou prohlídku výstavy nebo zajít na komentovanou procházku, kde budou vysvětleny dva fenomény plánu – zahrádkářské kolonie a sídliště.

Kromě výstavy plánuje IPR (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy) spolu s hlavním městem i informační cestu po městských částech, která začíná 9. května.

Každý by se tak mohl přijít zeptat na konkrétní lokalitu v okolí svého bydliště. Prvním místem, kde bude přistaven bílý informační kontejner, je prostor za pražským Quadriem.

Téměř 140 tisíc za metr: ceny bytů v Praze zdražily za rok o třetinu

Ekonomika

„Celkově navštívíme s naším kontejnerem 12 pražských lokalit a nově také devět obchodních center s infopointem. Veřejnost se může přijít zeptat na jakékoliv otázky k Metropolitnímu plánu v blízkosti svého bydliště,“ dodal Hlaváček.

Co bude dál

Po veřejném projednání budou všechny podané připomínky vyhodnoceny a výsledky autoři plánu zanesou do jeho nové podoby.

Jestliže na základě připomínek nedojde k podstatným úpravám návrhu, předloží pořizovatel plánu, jímž je odbor územního rozvoje hlavního města, jeho upravenou podobu radě a zastupitelstvu ke schválení. Mělo by se tak stát v průběhu roku 2023.

Jestliže se návrh plánu na základě připomínek změní výrazně, bude se opakovat jeho veřejné projednání a občané dostanou další možnost se k upravenému návrhu vyjádřit. Tentokrát to ale bude už jen k jeho pozměněným částem.

Anketa

Zajímá vás podoba územního plánu vašeho města?
Ano, to mě velmi zajímá.
89 %
Docela ano, ale většinou tomu moc neporozumím.
7,2 %
Ani moc ne.
1,2 %
Ne, to mě vůbec nezajímá.
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Reklama

Související články

Chytrá města: sci-fi bude realitou

Naše města budou chytřejší. Alespoň to slibují zástupci radnic, když hovoří o konceptu, často označovaném anglickým výrazem smart cities. Je to celý balík...

Výběr článků

Načítám