Hlavní obsah

Po zrušení kontrol vyrazili Češi i Rakušané na nákupy

Právo, Pavel Orholz

Téměř po třech měsících se vrátil v česko-rakouském příhraničí život k normálu. Sotva v pátek zmizely z hranic kontroly a cedule, vyráželi Rakušané na obědy a nákupy například do Dolního Dvořište nebo Českých Velenic. Češi se zase chystali do saunového světa v Gmündu nebo na cyklovýlety v Horním Rakousku.

Foto: Pavel Orholz ¨, Právo

V sobotu vyráželi Češi i Rakušané nakupovat do freeshopu u Dolního Dvořiště

Článek

První Rakušané přijeli podle prodejců do Dolního Dvořiště v sobotu dopoledne především pro cigarety a také v noci na sobotu vyrazili do kasin. Češi i Rakušané nakupovali také v místním freeshopu.

„Je to pro nás výhodné především kvůli cigaretám, které jsou v Čechách o polovinu levnější, takže už jsme se nemohli dočkat,“ uvedl s nadsázkou Hans Simon z rakouského Steyeru, který s rodinou nakládal do auta tři obrovské tašky jídla.

Upozornil, že do Čech jezdí nakupovat i některé potraviny, protože jsou levnější. „Samozřejmě, že je to pro nás úleva. Už se těším až vyjedu příští týden na ryby k Velešínu. Mám tam takové místečko, kde opravdu berou,” konstatoval Simon.

Maďarsko otvírá hranice pro Čechy, Rakušany a Slováky

Evropa

Otevření hranic bylo patrné i v Českých Velenicích, které navazují na rakouský Gmünd. „Opravdu jsme si oddechli a hned je to také vidět, protože naše ulice začínají být živější. Myslím, že návštěvy jsou vzájemné a za tu dobu máme mezi Rakušany celou řadu přátel. Já často jednám s vedením rakouského Gmündu a naopak,“ vysvětlil Právu starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD).

České Velenice mají asi tři tisíce obyvatel a Gmünd kolem pěti. Opatření kvůli koronaviru a zavření hranic působila prý jako kdyby se na dvě části rozdělilo jedno město. „Návštěvy obou částí jsou vzájemné. Rakušané k nám jezdí na obědy, za službami a podobně a zrovna tak je to i opačně. U nás ve Velenicích je němčina poměrně běžný jazyk, už protože řada lidí v Rakousku i pracuje,“ doplnil starosta.

Z otevření hranic se radují i podnikatelé, kteří na čas přišli o rakouskou i německou klientelu. „Už nám potvrzují dřívější objednávky a přijíždějí první hosté. Včera přijeli čtyři Rakušané a dnes pět Němců. Je to pro nás zásadní, protože náš kemp je zaměřený především na zahraniční hosty. Je ale pravda, že po krizi, se nám začali hlásit s rezervacemi i Češi,“ pochvaloval si Beno Wilzing z Campingu Frymburk.

Česko zavádí tzv. semafor, ruší se omezení na hranicích

Domácí

Někteří podnikatelé v Rakousku nakupují levnější a kvalitnější potraviny. „Pro náš hotel tam kupujeme hlavně těstoviny, které mají lepší kvalitu a méně stojí. Taky tam jezdíme třeba pro brusinky, nebo čistící prostředky. V pondělí se tak můžeme vydat na první nákup,“ kvitoval otevření hranic Miroslav Šlégr z Hotelu Svatý Tomáš.

Řada Jihočechů se už nemohla otevření hranic dočkat. „Jednak mám v Rakousku práci, takže to bez testu na Covid bude mnohem jednodušší a také jsem chtěla na otočku do saunového světa v Gmündu, takže tam vyrazím už příští týden,“ podotkla Lucie Bernátová z Českých Budějovic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám