Hlavní obsah

Česko zavádí tzv. semafor, ruší se omezení na hranicích

• Aktualizováno
Novinky, jas

Vláda se v pátek sešla k mimořádnému jednání, na němž rozhodla o zrušení omezení pro cesty do Německa, Rakouska a Maďarska. Již od čtvrtka mohou Češi běžně cestovat na Slovensko.

Záznam: TK po mimořádném jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Jednání s Německem stále pokračují. Od pátečních 12:00 se mohou Češi vracet z Německa bez povinnosti testu na koronavirus, na německé straně ale dále platí stávající podmínky, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Německo chce podle Petříčka koordinovat otevírání svých hranic i s dalšími sousedy, proto nepřistoupilo na úplné zrušení omezení. Důležité pro Česko ale je, že Němci do Česka mohou bez omezení na nákupy, uvedl. Pro Čechy mířící do Německa platí, že by měli vyjet pouze s odůvodněním, například k lékaři či na obchodní schůzku. Při návratu se dosud museli podrobit testu na koronavirus, tato povinnost od 12:00 přestane platit. Kontroly na hranicích s Německem zavedeny nejsou, na dálnicích v německém vnitrozemí se ale dělají namátkově.

Petříček upozornil, že při vycestování do zahraničí je třeba znát opatření v cílové zemi. Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Zatím není znám termín, kdy se počítá s ukončením omezení.

Původně se měl režim na hranicích řídit tzv. semaforem až od 15. června. Poté, co Rakousko přistoupilo ke zrušení restrikcí od čtvrteční půlnoci, rozhodla se zareagovat i česká vláda.

„Aby se nestalo to, že Rakousko nebude mít kontroly a my jo, tak chceme zítra zrušit kontroly na vnitřních hranicích,“ řekl Novinkám již ve čtvrtek zdroj z vlády.

Už žádné testy. Česko zítra kompletně zruší kontroly na hranicích

Domácí

Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. V případě delších pobytů nebo cest do jiných zemí bylo nutné předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Semafor řadí jednotlivé evropské země do kategorií z hlediska bezpečnosti cestování kvůli epidemii koronaviru.

Tzv. semafor rozděluje země do tří kategorií.

  • Zelená zóna: Do zemí označených zelenou barvou spadají Řecko, Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Kypr a Island. Lidé do těchto zemí budou moci cestovat bez udání důvodu, a to bez nutnosti karantény nebo předložení negativního testu. Stejně tak ho nemusí mít ani turisté přijíždějící z těchto států do tuzemska.  
  • Oranžová zóna: Do oranžové zóny spadají Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Malta a Dánsko. I do těchto států mohou Češi odjíždět, aniž by měli u sebe negativní test na covid-19. Turisté z těchto států, kteří budou přijíždět do Česka, ho ale u sebe musí mít, případně musí nastoupit do dvoutýdenní karantény.  
  • Červená zóna: V červené zóně jsou aktuálně ze všech evropských států pouze Velká Británie a Švédsko. Při návratu z těchto států musí mít negativní test také Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám