Hlavní obsah

Policisté to kvůli neodstraněným zátarasům na hranici schytali za silničáře

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když slovenský premiér Igor Matovič při středeční návštěvě Prahy ohlásil úplné otevření česko-slovenské hranice jako překvapení pro lidi, nejspíš netušil, jak moc tím překvapí slovenské silničáře. A jak moc naštve ty, kteří ve čtvrtek neprojeli přes hranici kvůli neodstraněným zátarasům.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovenští policisté pomáhají seniorovi dostat elektrokolo přes bariéru na hranici.

Článek

Provoz na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou se o půlnoci rozjel bez omezení. Jenže na staré silnici z Lanžhota do Brodského zůstaly betonové bloky, které v předchozích týdnech bránily projetí aut.

Stála u nich hlídka slovenské policie, která naštvaným lidem sloužila jako hromosvod zlosti.

„Hotovo, můžete to pustit.” Česko-slovenskou hranici lze opět projet bez kontrol

Domácí

Július Bakaliar je původem Slovák, ale už půlstoletí bydlí v moravském Lanžhotu. Ve čtvrtek chtěl zajet na poštu do slovenského města Kúty. Neprojel.

„Chtěl jsem něco poslat dceři na Slovensko, ale pořád jsou tu ty betony. A policajti nic nevědí. Na ně se nezlobím, chyba je jinde,“ řekl muž, který řádku let na hranici sám sloužil.

Po delším čekání, jestli se na obzoru náhodou neobjeví technika, která by zátaras odstranila, nakonec čekání vzdal. „Pojedu domů. Budu dělat něco užitečného a zkusím to později,“ řekl rezignovaně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Odstranit zákazové značky na české straně mostu nebyl problém. Na druhé straně ale zůstala bariéra.

„Kdyby to bylo na nás, odděláme to sami. Ale je to beton. S tím nehneme. Takto musíme čekat na jeřáb cestářů. Kdy dojede, netušíme. Lidé nám nadávají. My je chápeme, jsou naštvaní. Ale my jsme v tom nevinně,“ řekli Právu hlídkující policisté.

Pěším samozřejmě povolili projít, seniorovi s elektrokolem je dokonce sami pomohli přenést přes bariéru. Až kolem desáté přijel jejich nadřízený a začal urgovat odstranění zátarasů. Dostalo se mu informace, že jeřáb má přijet z pětatřicet kilometrů vzdálené Senice, kdy se tak stane, ale neví.

Při cestách z Rakouska od zítřka nebude třeba test, řekla velvyslankyně

Evropa

Senior, který mířil na kole ze Slovenska do Tvrdonic, kolo taky přenesl. „Už jsem se nemohl dočkat. Mám ve Tvrdonicích sklep a celou dobu jsem se tam nedostal. Jsem zvědavý, co mě čeká, jestli se mi nezkazilo všechno víno. A jestli bude v pořádku, pak vyleju tohle a domů konečně pojedu s vínem,“ řekl muž a ukázal na PET láhev s minerálkou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Muž s bicyklem obchází bariéru, aby jel zkontrolovat svůj vinný sklep.

Ani posádka terénního vozu z Moravy na Slovensko neprojela. „Kdyby řekli, poslal bych sem stroje, ať to odstraní. Už mě to štve. Mám na Slovensku pole a nemůžeme na ně. A účetní jsme taky celou dobu podávali účetnictví přes betonový zátaras. Toto nebylo ani za komunistů, horší než železná opona,“ shodovali se muž se ženou ve voze.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Semafor bezpečnosti zemí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám