Hlavní obsah

Na jihu Čech mají Ukrajinci zájem i o nájemní byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliv ukrajinských uprchlíků znamená i příliv klientů pro realitní kanceláře a majitele bytů. Ukrajinci poptávají především byty pro rodiny 2+1 a 3+1, kde se v Českých Budějovicích i dalších jihočeských městech nájem pohybuje okolo 10 až 13 tisíc korun.

Foto: Právo

České Budějovice připravily pro uprchlíky 15 bytů.

Článek

Na trhu s nemovitostmi pro ně neplatí žádné úlevy, a tak musí zaplatit i povinné kauce, uvedla pro Právo makléřka RK Stejskal v Českých Budějovicích Veronika Trmatová.

„Zaznamenáváme z této strany poměrně značný zájem. Poptávají především byty a mají i dostatek peněz na kauce a nájmy. Většinou se jedná o rodiny, když muž tady už pracuje, bydlel například na ubytovně, a přijíždí za ním manželka s dětmi,“ dodala Trmatová.

Upozornila, že majitelé nemovitostí je odmítnou jen ve výjimečných případech. „Je to vždy samozřejmě na rozhodnutí klienta,“ krčí rameny makléřka. Uvedla, že za některé podnájemníky platí nájmy firmy. „V takovém případě je pak podnájemní smlouva psaná na klienta a firma za něj platí nájem,“ vysvětlila.

Slováci, kteří ubytovali Ukrajince, dostanou finanční příspěvek

Válka na Ukrajině

Odhadem mají nyní zájem o podnájem na Českobudějovicku desítky Ukrajinců. „Jsou to běžní klienti a i oni si také vybírají. Například někteří trvají na tom, že byt musí být přímo v Českých Budějovicích. Když jim nabídneme například Českokrumlovsko, odmítnou, protože by museli dojíždět,“ konstatovala Trmatová.

Přivezl si rodinu

V Českých Budějovicích už před vypuknutím války řada Ukrajinců pracovala. Nyní si přivážejí rodiny. „Dělám tady asi dvanáct let zednické práce a mám pronajatý byt v centru Budějovic. Nyní se za mnou přistěhovala manželka se synem, takže jsem to jen nahlásil majiteli domů,“ vysvětloval asi 40letý Viktor, který shání pro manželku i práci. „Viděl jsem, že nabídky jsou, tak uvidíme. Chtěli bychom tady zůstat,“ podotkl.

Čtyři dny na útěku. Teď chce česat ženy v Teplicích

Domácí

Nájemní smlouvy se mění poměrně často. „Ani nám to neřekli a v tom bytě bydlel někdo jiný. Když jsem ale zjistila, že se jedná o ženu s dvěma dětmi, se kterými jsem si povídala a vypadaly spořádaně, uklidnila jsem se. Akorát upravíme nájemní smlouvu,“ ujistila majitelka bytu v Českých Budějovicích.

Jen na jih Čech už přicestovalo přes deset tisíc ukrajinských uprchlíků. Část z nich získala ubytování i v městských a obecních bytech nebo od soukromníků. Kapacity se však rychle plní a krizové řízení kraje už připravuje i dočasné umístění do tělocvičen.

Reklama

Výběr článků

Načítám