Hlavní obsah

ECB varuje kryptoměnové společnosti před obcházením protiruských sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) varuje kryptoměnové společnosti před napomáháním obcházení sankcí, které jsou v odvetě za ruský útok na Ukrajinu uvaleny na některé ruské občany. Podle prezidentky ECB Christine Lagardeové by se tak firmy staly jejich spoluviníky. Lagardeová to podle agentury Reuters v úterý uvedla na on-line pořádané akci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Učinili jsme kroky, abychom všem, kteří směňují, provádějí transakce a nabízejí služby související s kryptoaktivy, jasně signalizovali, že se stávají spolupachateli při obcházení sankcí,“ uvedla Lagardeová.

Některé kryptoměnové burzy odmítly výzvy k odříznutí všech ruských uživatelů, což vyvolalo obavy z obcházení sankcí. Evropská unie vydala 9. března pokyny, které potvrzují, že sankce na půjčky a úvěry pro Rusko se týkají rovněž kryptoaktiv. Používání kryptoaktiv v době války na Ukrajině zkoumají i globální regulátoři.

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Internet a PC

Největší kryptoměna bitcoin se v úterý vyšplhala nejvýše zhruba za tři týdny. Podle specializovaného serveru CoinDesk dopoledne přidávala 5,6 procenta na 43 337 dolarů (zhruba 970 000 Kč), a byla tak nejdražší od 3. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám