Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot mohou i zdražit nebo omezit MHD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupající ceny pohonných hmot mohou při dlouhodobém růstu zdražit jízdné v městské hromadné dopravě nebo snížit provoz veřejné dopravy. Dopravci nyní jednají s úřady o řešeních prudce stoupajících nákladů, které podle podniků nyní rostou v řádech milionů korun. Právě města a kraje, které si přepravu objednávají, budou o opatřeních rozhodovat.

Foto: DPP

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšení ceny pohonných hmot představuje pro většinu dopravních podniků zásadní problém. Při jejich spotřebě se zdražení v řádu korun za litr nafty v součtu projeví jako nárůst nákladů v řádech milionů korun,” řekla mluvčí Sdružení dopravních podniků ČR Linda Hailichová.

Dopravní podniky proto současnou situaci řeší s vedením jednotlivých měst, obcí a krajů, které si od nich přepravu objednávají.

Úřady podle sdružení mohou rozhodnout o případném zvýšení ceny jízdného nebo o navýšení kompenzace pro dopravní podniky, v některých městech pak jednají také o snížení přepravního výkonu.

Vláda odmítá zastropování cen benzinu a nafty

Válka na Ukrajině

Další z možností, jak ušetřit, je podle dopravních podniků také například efektivnější hospodaření s elektrickou energií třeba při vytápění vozů nebo optimalizace jízdních řádů s ohledem na reálnou poptávku cestujících.

„Vše bude záležet na délce trvání současného stavu, který je bezprecedentní a způsobuje určité finanční ztráty,” dodala Hailichová.

Zároveň ale upozornila, že současná situace může do vozů hromadné dopravy naopak přilákat další cestující, protože MHD bude proti individuální přepravě výhodnější než doposud.

O konkrétních opatřeních zatím velká města nerozhodla. Například vedení Prahy podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) zdražovat ani omezovat dopravu zatím neplánuje.

„Doufáme, že se situace opět stabilizuje, a tedy změny cen zatím nechystáme,” řekl Scheinherr.

Litr benzinu či nafty může stát i přes 55 korun, tvrdí ekonomové

Válka na Ukrajině

Současného vývoje na trhu pohonných hmot se obávají i ostatní dopravci, pro řadu firem může být podle nich další růst cen i likvidační. Zásadní kroky očekávají dopravci zejména od vlády.

Sdružení Česmad Bohemia v minulých dnech vyzvalo vládu například k určení maximálních cen pohonných hmot nebo snížení spotřební daně na minimum. Pro dopravce je podle sdružení současný vývoj kolem cen paliv fatální.

O možných řešeních dopadů prudkého zdražování energií, paliv a dalších surovin bude ve středu jednat vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám