Hlavní obsah

Vědci po 30 letech vysvětlili blikající galaxii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým vědcům se podařilo vyřešit záhadu, která astronomy mátla po tři dekády. Objasnili, proč galaxie Markarian 1018 bliká, tedy proč kolísá její svítivost. Důvodem je, že Markarian 1018 hladoví, přesněji řečeno hladoví obří černá díra v jejím středu.

Foto: Profimedia.cz

Markarian 1018

Článek

Markarianova černá díra vsává materiál kolem. S tím, jak se „potrava“ přibližuje, zvyšuje se její rychlost a tím pádem také tření s mezihvězdným prachem. Díky tomu vsávaný materiál svítí jasněji. A když se ho zrovna neblíží dost, jádro galaxie viditelně pohasíná.

Aktivních galaxií s obří černou dírou uprostřed je ve vesmíru nepřeberné množství. Markarian 1018 se ale liší. „Její svítivost se totiž mění z astronomického hlediska jako mrknutím oka,” napsali vědci ve studii publikované v odborném magazínu Astronomy & Astrophysics.

Vědci nabízejí ještě jedno prostší vysvětlení – kolem jádra by mohlo být v pohybu množství plynu a prachu, které by světlo co chvíli tlumilo – to však prý není příliš pravděpodobné.

Aktivní galaxie jsou podle současné vědy nejasnějšími zdroji světla ve vesmíru, září víc než miliardy hvězd dohromady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám