Hlavní obsah

Ruští mladíci obhájili světový titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HALIFAX

Ruští hokejisté do 20 let porazili ve finále mistrovství světa v Halifaxu hráče domácí Kanady 3:2 a obhájili zlaté medaile z loňského šampionátu v Pardubicích a v Hradci Králové, kde hráli o prvenství rovněž s javorovými listy. "Cítíme se naprosto skvěle," hlásili Rusové z rozesmáté šatny, kde okamžitě po zápase proběhla improvizovaná oslava.

Foto: Jiří Heinisch
Článek

O svém triumfu rozhodli svěřenci trenéra Rafaela Išmatova v závěrečné třetině a vývoj se podobal loňskému duelu obou soupeřů v Pardubicích. Tehdy také Rusové otočili nepříznivý vývoj a o gól zvítězili.

V Halifaxu v bouřlivé atmosféře, kterou hráčům připravilo takřka jedenáct tisíc diváků na vyprodaném stadionu, slavilo Rusko úspěch díky trefám Grigorenka a Trubačeva v závěrečné části. Kanaďané poprvé na turnaji podlehli v poměru střel 24:31 a právě v závěrečné části tahali za kratší konec. Na gólmana Medvěděva vyslali jen čtyři střely. "Lépe jsme využívali prostor na ledě, navíc jsme se více prosazovali technicky," soudil Grigorenko.

Nezlomení Rusové

Také začátek zápasu vyšel lépe Rusku a ve 12. minutě, kdy se prosadil dorážkou Taratuchin, se ujalo vedení. Kanaďané rozjásali domácí publikum o minutu později po vyrovnání Parenteaua. Právě Bouchardova řada s Parenteauem a Laichem na křídlech měla i další dobré příležitosti. Vedení se dočkali zámořští hokejisté ve 37. minutě, když Upshall využil přesilovou hru. Vyrovnávající brance předcházela pro Kanaďany trošku nešťastná situace, protože bek Woywitka zlomil hokejku a chvilkové početní výhody využil Grigorenko. Vítěznou branku vstřelil v 52. minutě Trubačev.

"Je pro nás nesmírně skličující, vidět je slavit. Těžko lze slovy popsat, jak těžká je pro tým tahle chvíle," klopil oči i hlavu obránce domácích Colaiacovo, jeden ze čtveřice Kanaďanů, která byla při nevydařeném finále i loni. "Ale je třeba říci, že Rusové byli vynikající. Žádný moment v zápase je nezlomil, šli za svým cílem," poznamenal Marc Habscheid, trenér javorových listů a dodal: "Svým svěřencům nemohu nic vytknout, jsem na ně hrdý."

Rusko - Kanada 3:2

Třetiny: 1:1, 0:1, 2:0. Branky a nahrávky: 12. Taratuchin (Grigorenko, Pěrežogin), 45. Grigorenko (Taratuchin, Pěrežogin), 52. Trubačev (Polušin, Tjutin) - 13. Parenteau (Bouchard, White), 37. Upshall (Laich, Parenteau). Rozhodčí: Radbjer - Feola, Takula. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 10.594.

Rusko: Medvěděv - Grebeškov, Tjutin, Kornějev, Kolcov, Kondratěv, Ljubušin, Fachrutdinov, Ježov - Polušin, Trubačev, Ovečkin - Pěrežogin, Taratuchin, Grigorenko - Anšakov, Kajgorodov, Žerděv - Arťuchin, Pestunov, Šiškanov. Trenér Rafael Išmatov.

Kanada: Fleury - Eminger, Bell, Woywitka, Colaiacovo, Stajan, White, Rouleau, Paetsch - Paille, McClement, Tootoo - Laich, Bouchard, Parenteau - Campbell, Roy, Lupul - Upshall, Wellwood, Gordon. Trenér Marc Habscheid.

Příležitost k odvetě budou mít Kanaďané příští rok ve Finsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvacítka vkročila do MS úspěšně

První zatěžkávací zkoušku mají za sebou čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let na mistrovství světa v Halifaxu. V úvodním zápasu na šampionátu si poradili...

Kanadu česká dvacítka nezvládla

Ve svém druhém utkání ve skupině podlehli čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let na mistrovství světa domácí Kanadě 0:4. Příštími soupeři českých juniorů...

Výběr článků

Načítám