Hlavní obsah

Rakouský tisk lituje debaklu, ale fotbalisty šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Titulky jako "Černý večer ve zlaté Praze" a slova debakl, zkáza, zármutek nebo zlý sen lemují sportovní stránky čtvrtečních vydání rakouských novin při hodnocení prohry fotbalistů s českým týmem 0:4 v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Tisk se nepouští do kritiky, ale pouze konstatuje, že česká reprezentace byla lepší rozdílem třídy.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Naděje na zázrak z Prahy netrvala ani 20 minut, hlásí na titulní straně nejčtenější Kronen Zeitung. Podobně jako ostatní deníky zmiňuje dvě promarněné šance Rakušanů na začátku utkání. Potom ale Nedvěd překonal brankáře Mandla a uvolnění domácí se už předváděli, píše list.

Bývalý rakouský reprezentant Herbert Prohaska v deníku napsal, že Rakušanům se od počátku nedařilo téměř nic. Nasazení bylo v pořádku, hráli jsme i dopředu. Když se ale zahodí dvě šance proti takovému špičkovému týmu, dá se už jenom ztěží spekulovat o senzaci, podotýká.

"Bojovali, snažili se, chtěli; ale prostě nemohli," popisuje marnou snahu Rakušanů jiný komentátor Kronen Zeitung. Deprimující ale je, že to nejlepší možné vypadá právě takhle, naříká nad kvalitou rakouských hráčů a dodává, že rakouský fotbal doplatil na dlouhodobé podceňování tvrdé práce.

Přísná penalta

Tisk uznává všeobecnou převahu Čechů a z vlastních fotbalistů chválí hlavně brankáře Mandla, kterému přiznává zásluhu na tom, že Rakušané neprohráli ještě větším rozdílem. Faul Bozo Kovacevice z druhého poločasu, po kterém Česká republika z penalty zvýšila na 3:0, listy označují za přísně posouzený, ale zároveň zbytečný.

"Namísto toužebné senzace došlo k předem očekávané zkáze," napsal list Kurier, který si všímá, že na Letnou dorazilo poměrně málo rakouských fanoušků. Šance Rakouska na postup na šampionát jsou teď stejně velké, jako že se tam nedostanou Česko a Nizozemsko, poznamenal Kurier.

"Zlý sen namísto fotbalové pohádky," hodnotí utkání Oberösterreichische Nachrichten. Na Češích bylo přitom vidět, že nehrají ze všech sil. Rakouská snaha byla stejně nepřehlédnutelná jako rozdíl třídy, napsal linecký deník.

Reklama

Související články

Koller proti Rakousku zazářil dvěma trefami

Česká fotbalová reprezentace přehrála v kvalifikačním utkání na Euro 2004 Rakušany jednoznačně 4:0. Utkání dostalo nádech exhibice po trefách Nedvěda,...

Výběr článků

Načítám