Hlavní obsah

DOKUMENT: Prohlášení předsedy ODS k řešení vládní krize

Prohlášení ODS, které přečetl na tiskové konferenci předseda občanských demokratů a premiér v demisi Mirek Topolánek:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl, Mirek Topolánek, Petr Nečas, Petr Tluchoř

Článek

ODS si je plně vědoma své odpovědnosti za další vývoj, která vyplývá z faktu, že je vítěznou stranou posledních sněmovních voleb. Tato odpovědnost je o to větší, že ČSSD se navzdory vyslovení nedůvěry vládě stále cítí být opoziční stranou. Nicméně věříme, že sociální demokracie rovněž prokáže svou odpovědnost a bude spolu s ODS a ostatními demokratickými stranami hledat řešení, které bude ve prospěch všech občanů.

ODS je stále přesvědčena, že nejlepším řešením situace jsou co nejrychlejší předčasné volby, aby se co nejvíce zkrátila doba nestability a faktického bezvládí. Oceňujeme širokou shodu demokratických stran na nutnosti vypsat předčasné volby. Považujeme to za klíčový předpoklad k dohodě o letní překlenovací vládě, která k nim zemi dovede.

ODS je přesvědčena, že nyní je nutné minimalizovat dopady vládní krize na občany. Vzhledem k tomu, že vyslovení nedůvěry vládě nebylo doprovázeno nabídkou vlády nové - a ČSSD to dokonce výslovně vyloučila - pokládáme za nejlepší pro Českou republiku, aby kabinet v demisi pokračoval ve svém mandátu. Jen tak je nyní možné omezit nestabilitu a zajistit úspěšné dokončení našeho předsednictví EU a aplikaci nutných protikrizových opatření.

ODS proto navrhuje čtyři varianty, do kdy by měl vládnout současný kabinet v demisi:

1. maximální do předčasných voleb

2. optimální do skončení předsednictví EU

3. realistickou do voleb do Evropského parlamentu

4. minimalistickou do schválení protikrizových opatření Parlamentem (tedy do května)

ODS preferuje pro všechny čtyři varianty širokou dohodu demokratických stran na vytvoření vlády, která by splňovala požadavek prezidenta republiky na podporu minimálně 101 hlasů poslanců. Naší ambicí je získat pro tento projekt hlasy všech demokratických stran.

Naopak bychom pokládali za popření polistopadového vývoje, kdyby se vytvoření nového kabinetu neobešlo bez přímé, či nepřímé podpory komunistů.

Co se týká dalšího postupu, ODS stále trvá na tom, že jediným standardním řešením vzniklé situace na základě ústavních zvyklostí je pověření předsedy nejsilnější strany sestavením nového kabinetu. Tato podmínka ale automaticky neznamená, že musí stanout v jeho čele. Naopak, v zájmu dosažení široké politické shody jsme připraveni na to, že zde s podporou všech demokratických stran vznikne kabinet složený z nestraníků.

Jmenování nové vlády bez této dohody není řešením vládní krize, ale naopak jejím povýšením na krizi ústavní. Vládu s omezeným mandátem by totiž nahradila vláda bez mandátu. Považovali bychom takový postup za nestandardní a varujeme před ním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám