Hlavní obsah

Více než dvě třetiny Čechů mají špatně pojištěný majetek. Co tím riskují?

Tisíce českých domácností každý rok zachvátí požár, desítky tisíc domů a chalup poničí vichřice, ale velmi často za škody na majetku může i voda. Přitom to, že má člověk svůj majetek pojištěný, ještě neznamená, že ho pojistka zachrání. Podle interních zjištění KB Pojišťovny může mít více než dvě třetiny lidí svoji nemovitost pojištěnou špatně.

Foto: Shutterstock

Více než dvě třetiny Čechů mají špatně pojištěný majetek

Článek

Jen požár způsobil v minulém roce v Česku škody za téměř dvě miliardy korun, přičemž zhruba třetina požárů vzniká v domácnostech. Podle statistiky Hasičského záchranného sboru se počet požárů sice snižuje, ale zvyšuje se škoda, kterou napáchají. Jednou z nejčastějších pojistných událostí bývají vodovodní škody, kterých loni Češi nahlásili 43 000. V loňském roce však podle údajů České asociace pojišťoven netradičně držely prim škody způsobené vichřicí, kterých bylo nahlášeno přes 50 000. Vysoká čísla si drží i škody vzniklé jako následek povodní, krádeže, vandalismu anebo třeba přepětí v elektrické síti.

Není žádnou novinkou, že pro všechny tyto a spoustu dalších případů se vyplatí pojištění majetku. Může ale záležet na tom, jaký druh pojištění máte sjednaný (pojištění nemovitosti či domácnosti) a zda u vás už nedošlo k takzvanému podpojištění. V takovém případě byste totiž v případě škody vůbec nemuseli dostat plnou kompenzaci. A to jen proto, že máte své pojištění špatně nastavené.

„Spočítejte hodnotu majetku v domácnosti v aktuálních cenách a podle toho pojistnou částku nastavte. Je však ještě nutné v pojistných smlouvách sledovat takzvané maximální limity, protože u některých položek může mít pojišťovna stanoven horní limit. Například některé pojistky mají nedostatečný limit na škody způsobené přepětím v elektrické síti, které může zničit veškerou elektroniku v hodnotě desítek tisíc korun,“ upozorňuje Martin Svoboda, produktový manažer KB Pojišťovny.

Proto je ideální vybrat si takové pojištění domácnosti, které stanovuje co nejméně limitů a škody na pojištěném majetku proplácí v hodnotě cen nových věcí. Vždy je nicméně nutné nahlásit vše, co chcete do pojištění zahrnout.

Foto: Shutterstock

Více než dvě třetiny Čechů mají špatně pojištěný majetek

Pojistka nemovitosti musí být nastavena tak, aby zajistila plnou pojistnou ochranu. To ve většině případů znamená pravidelně ověřovat hodnotu nemovitosti a tomu přizpůsobovat pojistnou částku. Mohlo by totiž dojít k takzvanému podpojištění. „Ceny nemovitostí v poslední době prudce stouply, ale úměrně tomu si vlastníci nemovitostí nenavýšili pojistku. Byt v Praze, který před několika lety stál dva miliony korun, dnes stojí třeba čtyři miliony. Pojistná částka je ale stále jen na dva miliony. Této situaci se říká podpojištění nemovitosti. V případě škodní události může pojišťovna vyplacené pojistné úměrně snížit až o polovinu,“ popisuje Martin Svoboda.

Běžná pojistka nemovitosti by se měla revidovat každé dva roky. Mnohem komfortnější variantou je ale pojištění, které ve smlouvě neuvádí pojistnou částku. Hrozba podpojištění tak odpadá a nemovitost se vždy bude posuzovat podle aktuální hodnoty, za jakou by ji bylo možné znovu postavit. „Klientům tento způsob řeší nejen zvýšení hodnoty nemovitosti třeba po rekonstrukci, ale i růst její ceny v čase,“ dodává Svoboda z KB Pojišťovny, která jako jediná na českém trhu tento typ pojistky na nemovitost nabízí.

Poskytuje ale i další výhody, jako je platba měsíčního nájmu až 10 000 Kč nebo úhrada splátek za hypotéku po dobu až jednoho roku při nutnosti celkové rekonstrukce z důvodu nápravy velké škody. Součástí pojištění jsou i nonstop asistenční služby zdarma, které se hodí například při zabouchnutí dveří nebo ztrátě klíčů.

Foto: Shutterstock

Více než dvě třetiny Čechů mají špatně pojištěný majetek

Pojištění se hodí i pro nájemníky

Málo se ví, že pojistku je vhodné uzavřít nejen tehdy, když vlastníte byt, ale také když bydlíte v pronájmu. Přestože nemovitost, v níž bydlíte, není vaše, je možné nechat si pojistit svoji domácnost – v takovém případě se totiž bude pojištění týkat vašich osobních věcí, vybavení nebo elektroniky. A ať už přijde zloděj, nebo nějaká jiná katastrofa, pojistka vám pomůže. Od věci není ani pojištění občanské odpovědnosti, jež ušetří náklady na zaplacení případných škod, které můžete způsobit sousedům.

„Pokud chce klient využít výhody našeho pojištění majetku hned, nemusí čekat na ukončení výpovědní lhůty u své stávající pojišťovny, ale může využít takzvané rozdílové pojištění, které je navíc bezplatné. Toto pojištění pokryje případné rozdíly v pojistném plnění mezi stávajícím a naším pojištěním, a to až do konce pojištění u stávající pojišťovny“ doplňuje Svoboda další benefit služeb KB Pojišťovny.

Pojištění majetku od KB Pojišťovny.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám