Hlavní obsah

Rozpalte gril, letošní sezona zahradního grilování začíná

Sezona opékání a uzení začne co nevidět. Čím dříve vyberete ten nejvhodnější gril, tím dřív si budete pochutnávat. Připomeňte si, podle čeho při nákupu vybírat, jak ušetřit a na co dát pozor.

Foto: Penta

G21 BBQ Kansas, kombinace velké udírny a menšího grilu na dřevěné uhlí

Článek

Než se pustíte do vybírání, je dobré si především ujasnit, pro kolik lidí budete jídlo na grilu připravovat, při jakých příležitostech a kam gril umístíte. Bude to dříč, na kterém se každý víkend nebo i častěji bude připravovat oběd a večeře pro celou rodinu, nebo spíš příležitostný společník pro zvláštní příležitosti? Poradí si, když se u vás sejde větší společnost? A budete chtít jen opékat, nebo také udit? To všechno má totiž vliv na druh, velikost i skromnější, nebo obsáhlejší výbavu vašeho vysněného grilu.

Jedno doporučení hned na úvod. Nákup přímo u výrobce má řadu výhod, jako jsou poradenství, praktický dárek ke každému grilu a doprava zdarma. Vzhledem k tomu, že gril nekupujete každý rok, není na místě dělat kompromisy. Investice se vám mnohokrát vrátí.

Plyn, nebo dřevěné uhlí?

Klasická podoba grilování využívá k přípravě pokrmů teplo z rozžhavených uhlíků a těží i z vůně, která je s nimi spojená. Plynové grily mají odlišné přednosti.

Plynové grily se rychle rozpalují bez zdlouhavých příprav a práce s nimi je o poznání čistší, protože se nemusíte potýkat s popelem. Velmi komfortně se ovládají a snadno také můžete regulovat teplotu, za jaké se jídlo připravuje. Pokud se rozhodnete například pro českou značku G21, můžete se spolehnout na nerezové provedení, stabilní konstrukci i chytrý systém Flame Tamer, který zabraňuje odkapávání tuku z grilovaných specialit na hořáky.

Oproti tomu grily na dřevěné uhlí mívají nižší pořizovací cenu a vedle pečení se hodí také k uzení. Pokrmům navíc umí propůjčit nezaměnitelnou chuť a vůni. Větší modely, takzvané „lokomotivy”, mají dvě grilovací plochy, takže můžete grilovat jak v menší skupince, tak ve větší společnosti. Při výběru dávejte pozor na kvalitní zpracování i užitečnou výbavu, jako je vestavěný teploměr nebo litinové rošty.

Za pozornost určitě stojí i novinky od tuzemské značky G21, grily se samostatnou udírnou, ve kterých dokážete připravovat pokrmy v různé intenzitě žáru současně. Udírny jsou vybaveny háčky pro zavěšení uzenin i nerezovými rošty.

Bez čeho se neobejdete

Materiál, ze kterého je gril zhotovený, do značné míry rozhodne o jeho životnost, ale také o tom, jak snadno nebo obtížně se vám o něj bude pečovat. U plynových grilů má proto jasnou výhodu nerez, jelikož se snadno udržuje a je vysoce odolný. Kvalitní grilovací rošty by měly být ideálně litinové.

Dobrý gril musí mít dostatek odkládacích ploch, kam se vejde vše, co budete pro přípravu jídla potřebovat. Velkou výhodou je také pojezd – usnadní vám přesun grilu pod střechu, když přijde letní bouřka. Pro uschování a skladování grilu se vám určitě bude hodit dobře padnoucí obal.

Velikost ideální grilovací plochy nebo počet hořáků závisí především na tom, pro jak velkou společnost budete pokrmy připravovat.

Foto: Penta

Sada pomůcek na grilování v nerezovém kufru

Než se rozhodnete pro koupi grilu, věnujte pozornost i příslušenství. Dobré grily mají v základní výbavě nezbytné věci, jako je třeba spojovací hadice k plynové lahvi a redukční ventil. Platí to třeba o české značce grilů G21 – první grilování tak může začít hned poté, co nový gril rozbalíte.

Aktuální hvězdy

Velké oblibě se dlouhodobě těší nerezový plynový gril G21 California se třemi hlavními a 1 bočním hořákem, litinovým roštem i plátem, vestavěným teploměrem a pojezdem pro snadné přesouvání. Má také dobře vymyšlené odkládací plochy, nechybí ani krytá marinovací nádobka.

Foto: Penta

Nerezový plynový gril G21 California

Pochvaly sklízí i novinka loňské sezony, nerezový plynový gril G21 Florida. Má originální design, vybavený je litinovým roštem i plátem a celkem sedmi hořáky – pěti hlavními, jedním bočním a jedním InfraRed keramickým. V základní výbavě je navíc i elektrická grilovací jehla s motorkem.

Foto: Penta

Novinka loňské sezony, nerezový plynový gril G21 Florida

Pro velké grilovací akce se skvěle hodí plynový model G21 Arizona. Jedná se v podstatě o kompletní grilovací kuchyni s celkem šesti hořáky – čtyřmi hlavními, jedním bočním a jedním InfraRed – a také s elektrickou grilovací jehlou s motorkem. Nechybí mu dokonce ani vestavěný dřez!

Z grilů na dřevěné uhlí se velké oblibě těší G21 BBQ Big se dvěma topeništi, dvěma grilovacími plochami a integrovanou udírnou.

Foto: Penta

Letošní novinka – G21 BBQ Kentucky

Za pozornost stojí i letošní novinky: G21 BBQ Kentucky se dvěma grilovacími plochami, dvěma topeništi a velkou udírnou nebo G21 BBQ Kansas, což je vlastně kombinace velké udírny a menšího grilu na dřevěné uhlí.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám