Hlavní obsah

Jen přirozeně fermentovaná sojóvá omáčka, která obsahuje umami, dokonale dochutí každý pokrm

Možná máte někdy pocit, že vašemu pokrmu něco chybí. Ono „něco“ je s největší pravděpodobností to možná až tajemné umami, které známe z japonské kuchyně, to, co dotvoří jídlo k dokonalosti. I vy si můžete dochutit svůj pokrm ve stylu japonských mistrů kuchařů. Jen musíte vědět, po čem sáhnout.

Foto: Kikkoman

Jen pravá sojóvá omáčka, která obsahuje umami, dokonale dochutí každý pokrm

Článek

Úplně jednoduše vám k tomu může posloužit sójová omáčka, ale pozor, ne každá je ta pravá! Podle čeho tedy přesně poznáte, že držíte v ruce sójovou omáčku obohacenou o umami? Nejprve je třeba vědět, jak opravdu dobrá sójová omáčka vlastně chutná. V Japonsku by řekli, že její chuť je zkrátka „umami“, což je slovo, které označuje sytou, tak akorát slanou chuť, jenž hezky zvýrazňuje ostatní obsažené ingredience. Takovou chuť však zajistí jen poctivá výroba, přírodní fermentace, která navíc musí trvat dostatečně dlouhou dobu, jinak chuť omáčky nebude náležitě výrazná.

Kolébkou sójové omáčky je Japonsko, kde ji většinou vyrábí přírodní fermentací surových sójových bobů a pšenice, při níž působí mikroorganismy jako Aspergillus a kvasinky. To znamená, že za procesem štěpení bílkovin na aminokyseliny stojí pouze přirozená reakce enzymů vyprodukovaných mikroorganismy. Výsledkem této několikaměsíční přirozené fermentace je vysoce kvalitní sójová omáčka s intenzivním aroma a bohatou chutí umami.

Foto: Kikkoman

Přírodní fermentace surových sójových bobů a pšenice, při níž působí mikroorganismy jako aspergillus a kvasinky, stojí za dokonalou chutí sójové omáčky

Sójová omáčka se však často vyrábí chemickým rozkladem a je pak směsí syrové sójové omáčky a roztoku aminokyselin, přičemž v tomto případě nemůžeme hovořit o přírodní fermentaci. Takovou omáčku můžeme spíš přirovnat k polévkovému koření, jak ho známe v Evropě, protože se rovněž vyrábí chemickou cestou.

Přirozeně fermentovaná sójová omáčka se také vyznačuje vyváženým poměrem vzhledu (má tmavě hnědou barvu), chuti (má bohatou chuť díky vysokému obsahu umami) a vůně (má komplexní aroma, zejména po zahřátí). Při srovnání s chemickou sójovou omáčkou si tedy zasluhuje naprosto odlišný status. Opravdová chuť umami a hluboké aroma dělají ze sójové omáčky Kikkoman univerzální kořenicí přípravek, který se hodí nejen k asijské kuchyni, ale k jakémukoliv pokrmu.

Foto: Kikkoman

Sójovou omáčkou můžete dochutit téměř každý pokrm

Pokud tedy hledáte kvalitní japonskou sójovou omáčku, je třeba se zaměřit na několik faktorů. Důležité je malé množství surovin ve složení – obvykle stačí sójové boby, pšenice, sůl a voda. V druhé řadě se zajímejte, zda byla omáčka přirozeně vařená, či ne. Jedním měřítkem vypovídajícím o vysoké úrovni umami v sójové omáčce je vysoká hodnota u bílkovin v tabulce s výživovými údaji na etiketě. Například sójová omáčka Kikkoman má 10 g na 100 ml, což je velmi dobré skóre.

Foto: Kikkoman

Pravá sójová omáčka obsahuje jen pár surovin - obvykle stačí sójové boby, pšenice, sůl a voda

Jestliže na etiketě najdete všechny tři zmíněné faktory, znamená to, že sójová omáčka je velmi kvalitní. Zároveň se připravte na skutečnost, že existuje jen velmi málo sójových omáček, které mají všechny tři vlastnosti. Značka Kikkoman však k té hrstce rozhodně patří.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám