Hlavní obsah

Co můžeme dnes udělat pro čistý vzduch našich dětí

Tlak na snižování emisí v ovzduší se už netýká jen průmyslových objektů, ale zasahuje i do soukromé sféry. Každý vlastník tak bude muset dříve nebo později řešit způsob vytápění své nemovitosti.

Foto: Daikin

Vizualizace domu s venkovní jednotkou tepelného čerpadla Altherma 3 H HT

Článek

Jedničkou ekologického vytápění jsou zcela jednoznačně tepelná čerpadla. Díky využité obnovitelné energii a vysoké energetické účinnosti prokazatelně snižují energetickou náročnost budov a tím i obsah CO2 v ovzduší. V kombinaci s fotovoltaickými panely jde v současné době o nejčistší způsob vytápění. Výroba elektřiny bude následně rok od roku čistší.

Pokud stojíte před rozhodnutím, čím nahradíte starší kotel ve své nemovitosti, stojí za to připomenout výhody tepelných čerpadel. Z hlediska uživatele je to bezobslužná technologie umožňující dálkové ovládání například z mobilu. Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT sestávající z venkovní a vnitřní části lze pohodlně napojit na stávající rozvody. Venkovní část je extrémně tichá – hluk zařízení je na úrovni lidského šepotu. Tepelné čerpadlo pracuje i při velmi nízkých teplotách – vodu v rozvodech udrží na teplotě 60 ºC i když je venku −28 ºC, voda o teplotě 70 ºC koluje v interiéru i při venkovní teplotě −15 ºC. Nejrozšířenější čerpadla využívají jako zdroj tepla venkovní vzduch. Jde pochopitelně o obnovitelný zdroj, který nikdy nedojde. Další typy čerpadel využívají jako zdroj vodu nebo zem.

Foto: Daikin

Vizualizace domu s tepelným čerpadlem Daikin Altherma 3 Geo připojeným na zemní kolektor

Při rozhodování, zda tepelné čerpadlo ano či ne, stojí na prvním místě pořizovací cena. Pro mnoho lidí je to faktor, který je může odradit od pořízení této technologie. Jenomže pokud na jednu misku vah dáme pořizovací cenu, pak na druhou musíme dát úspory nákladů, které nám tepelné čerpadlo přinese. Při náhradě elektrického zdroje vytápění utratíme za rok o dvě třetiny méně než jsme zvyklí. Investice do tepelného čerpadla se nám tak vrátí za pět až sedm let. Výrobce nám na tuto dobu poskytne záruku, takže můžeme mít jistotu, že po sedmi letech budeme na nule a další roky už budou znamenat výrazný přínos do rodinného rozpočtu. V případě náhrady kotle na tuhá paliva (1. a 2. emisní třídy) je nutné brát v potaz legislativu, která ukládá povinnost tyto kotle vyřadit zcela z provozu, a to do září příštího roku. V tomto případě je na místě myslet dopředu a zvolit tepelné čerpadlo, které je moderním, progresivním a úsporným zdrojem vytápění.

Foto: Daikin

Vizualizace domu s tepelným čerpadlem Daikin Altherma 3 Geo připojeným na zemní vrt

Při rozhodování hraje roli také životnost zařízení. Při správné údržbě a pravidelné revizi vydrží tepelné čerpadlo minimálně dvacet let. Má tedy stejnou životnost jako plynový kotel nebo kotel na tuhá paliva.

Z obecného hlediska představují tepelná čerpadla dynamicky se rozvíjející a neustále zdokonalovanou technologii. Důvodem je celoevropský zájem stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě. Kromě obnovitelné energie, kterou čerpadla využívají až z 80 %, spotřebovávají ke svému provozu rovněž zhruba 20 % elektřiny ze sítě, která může být vyráběna také z obnovitelných zdrojů. Tepelná čerpadla tak podporují výrobu energie z obnovitelných zdrojů tím, že fungují jako akumulační baterie a nástroj pro vyvažování spotřeby obnovitelné energie v síti.

Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT

Čím větší bude rozšíření tepelných čerpadel, tím více této elektřiny budeme mít k dispozici a tím méně budeme škodit životnímu prostředí.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám