Hlavní obsah

Ceny nemovitostí raketově rostou, jejich pojistky ale pokulhávají

O astronomických cenách nemovitostí a vysokých úrokových sazbách hypoték slýcháme nyní minimálně obden. Zatímco ceny rostou, mnoho majitelů nemovitostí své pojistky vůbec neřeší. V případě pojistné události jsou pak nemile překvapeni, když z pojišťovny nedostanou dostatek financí na opravu. A není to chyba pojišťoven.

Foto: Shutterstock.com

Pojistěte si svou nemovitost včas a správně

Článek

Zatímco s pravidelnými platbami za bydlení, jako jsou nájem, energie nebo fond oprav, počítáme a máme tomu přizpůsobené finanční toky v domácnosti, velká škodní událost, jako je požár, povodeň či vichřice, může zcela zruinovat rodinný rozpočet a úspory, pakliže jsme nemovitost dobře nepojistili. Podle interních zjištění KB Pojišťovny až dvě třetiny lidí může mít špatně nastavenou pojistku.

Pojistku nepodceňujte

Pojistka nemovitosti by měla pokrýt veškeré škody vzniklé pojistnou událostí. To znamená, že pojistná částka by měla odpovídat reálným nákladům nutných na obnovu nemovitosti do původního stavu, a to i v takových případech, jako je totální škoda po tornádu. Tyto náklady se ovšem každý rok mění. Zejména v současné době, kdy skokově rostou ceny stavebních materiálů – podle Českého statistického úřadu meziročně o dvacet procent – a stavebních prací – takřka o deset procent.

Kdo zrovna nestaví nebo nerekonstruuje, tak patrně prudké zdražování ani nevnímá. Tím jak obecně stoupají ceny nových nemovitostí, zhodnocují se i nemovitosti starší. Každý majitel by si tak měl ověřit, zda jeho pojištění nemovitosti, respektive pojistná částka nemovitosti, odpovídá stávající cenové hladině. V opačném případě může mít nemovitost podpojištěnou, a v případě pojistné události se od pojišťovny nedočká plnění v plné výši.

Tornádo na Moravě prověřilo kvalitu pojistek

Šetření na pojistkách se opravdu nevyplácí. Smutné na tom všem je, že pravý stav věcí odhalí až případná katastrofa. Z nedávných zkušeností už víme, že mohou kdykoli přijít zničující povodně, nově jsme se setkali s řáděním tornáda. A pak jsou tu škody, které nejsou neobvyklé – požáry, vodovodní škody, vichřice. To vše může zcela zničit náš majetek. Jediná pomoc, kterou pak můžeme očekávat, je ta od pojišťovny. Je až nepochopitelné, jak málo pozornosti věnujeme aktuálnímu stavu pojistných smluv a jak zbytečně se zrovna v tomto případě snažíme ušetřit. Když místo 300 000 korun na novou střechu dostanete jen 150 000, budete se s tím muset vypořádat sami.

Když má pojistka pomoct, musí být aktuální

Majitel nemovitosti má několik možností, jak udržet pojistku aktuální. První je aktualizace pojistky, přičemž běžně stačilo revidovat pojistku každé dva roky, ale v této turbulentní době by se to hodilo i každý rok. Druhou možností je tzv. indexace. Indexace pro klienta znamená v podstatě navýšení pojistného a pojistné částky z důvodu navýšení spotřebitelských cen.

Poslední a velmi komfortní variantou je pojištění, které ve smlouvě neuvádí pojistnou částku. U tohoto typu pojištění se nemovitost vždy posuzuje podle aktuální hodnoty, za jakou by ji bylo možné znovu postavit. „Klientům tento způsob řeší nejen zvýšení hodnoty nemovitosti třeba po rekonstrukci, ale i růst její ceny v čase,“ vysvětluje Martin Svoboda z KB Pojišťovny, která jako jediná na českém trhu tento typ pojistky na nemovitost nabízí.

KB Pojišťovna - Když má pojistka pomoct, musí být aktuálníVideo: KB Pojišťovna

KB Pojišťovna poskytuje ale i další výhody, jako je platba měsíčního nájmu až 10 000 Kč nebo úhrada splátek za hypotéku po dobu až jednoho roku při nutnosti celkové rekonstrukce z důvodu nápravy velké škody. Součástí pojištění jsou i nonstop asistenční služby zdarma, které se hodí například při zabouchnutí dveří nebo ztrátě klíčů.

Důležité je i pojištění domácnosti

Majitelé nemovitostí by ale neměli zapomínat ani na pojištění samotné domácnosti. Zde bude v případě škody rozhodovat pojistná částka uvedená ve smlouvě a podmínky pojistné smlouvy samotné.

„Správnou hodnotu majetku v domácnosti spočítejte v aktuálních cenách a podle toho pojistnou částku nastavte. Je však ještě nutné v pojistných smlouvách sledovat takzvané maximální limity, protože u některých položek může mít pojišťovna stanoven horní limit. Například některé pojistky mají nedostatečný limit na škody způsobené přepětím v elektrické síti, které může zničit veškerou elektroniku v hodnotě desítek tisíc korun,“ upozorňuje Martin Svoboda, produktový manažer KB Pojišťovny.

Proto je ideální vybrat si takové pojištění domácnosti, které stanovuje co nejméně limitů a škody na pojištěném majetku proplácí v hodnotě cen nových věcí. Vždy je nicméně nutné nahlásit vše, co chcete do pojištění zahrnout. Různé podmínky platí na cennosti, jako jsou šperky, historické či umělecké předměty a hotovost. Zaměřte se také na podmínky krytí majetku, který je uložen ve vedlejších prostorech jako jsou garáže, sklepy nebo kůlny.

KB Pojišťovna je obchodní značka, kterou Komerční pojišťovna, a. s., (poskytovatel produktu) používá k marketingové komunikaci.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám