Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusko se rozlomilo na dvě nestejné části

Ruská spisovatelka Ludmila Ulická, jejíž knihy vyšly i v češtině, je momentálně jako většina představitelů ruské inteligence mimo hranice své země. Někdo odjel do Istanbulu a pak dál, někdo do baltských zemí, jiní do Polska, Gruzie či Arménie. Ulická zakotvila v Berlíně.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

V nedávném velkém rozhovoru na YouTube se přiznala, že se nemůže zbavit utkvělé myšlenky: Přesně před sto lety stejně tak prchaly do zahraničí před sovětskou mocí zbytky ruské inteligence, které nestihli zničit bolševici. A je to tady zas.

Ulická není sama, kdo procitá z rozšířené iluze, že je možné žít v současném Rusku, být inteligentní, obývat svůj vlastní uzavřený svět literatury, umění a filozofie a doufat, že neinteligentní, ba vražedná státní moc tě nechá na pokoji. YouTube, který Putin zatím ještě v Rusku nezakázal, se stal místem, kde se hlásí z různých míst Evropy a světa zástupci toho lepšího, co v ruské společnosti ještě zůstávalo po masové emigraci z Putinska, která běžela všechna uplynulá léta, a co nyní ruský státní prostor definitivně opustilo nebo opouští.

Tito lidé, kteří po urychlené emigraci se začátkem Putinovy války proti Ukrajině zůstali bez příjmů, pevné střechy nad hlavou a prostředí, na než byli zvyklí, si zaslouží respekt, protože nesložili ruce do klína a stále se snaží alespoň touto formou udržovat existenci vrstvy ruské společnosti, která v minulosti generovala velká umělecká díla a vědecké objevy.

Co ale v Rusku v drtivé většině zbude, až Putinova diktatura z něho vystrnadí úctyhodné lidi? Osmaosmdesátiletý Otar Ioseliani je legendární gruzínský filmový režisér, který začínal jako mladá hvězda ještě v Sovětském svazu, kde ovšem měl problémy s komunistickou cenzurou, a od začátku osmdesátých let minulého století žije a tvoří ve Francii. Přesto v rozhovoru, který před pár dny poskytl v rodné Gruzii, řekl, že za svou zemi považuje také Rusko.

V bohaté a krásné ruštině, které není schopna většina obyvatel současné Ruské federace, řekl, že největším problémem Ruska je, že je z více než padesáti procent obydleno lůzou, polozvířaty, jež nemyslí, nechápou, nezajímají se o nic, nemají svědomí. Je to dav, který nemá mozek.

Ioseliani se zároveň vyznal z lásky k ruskému jazyku a k lidem, kteří v této zemi žili a vždy zůstali lidmi. Právě tyto lidi ale Putinův režim, který dnes podporuje přes 80 procent těch, jež Ioseliani považuje za lůzu, důsledně ničil a v podstatě dosáhl stavu, kdy bude mít za poddané jen ty, kteří se mu s láskou podvolí.

Otevřenost starého gruzínského režiséra bude bezpochyby kdekoho v Česku šokovat. Přesto nelze popřít, že se Rusko rozlomilo na dvě nestejné části. Ta evropštější část ruské území opustila. To, co zbylo, vraždí dnes ukrajinské ženy a děti, ničí jejich domovy. Buď přímo, nebo zprostředkovaně – nadšeným souhlasem s válkou svého führera.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám