Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Generál ostře zkritizoval Putina. Jako nacionalista a antisemita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká média v končícím týdnu zveřejnila zprávu o otevřeném dopisu Vladimiru Putinovi. Autor, generálplukovník ve výslužbě Leonid Ivašov, který je předsedou Všeruského shromáždění důstojníků, Putina vyzval k rezignaci. Z mnoha reakcí lidí, kteří ruský vývoj nesledují, bylo patrné, že tento dopis pojali jako projev protiputinovské opozice. Jenže skutečnost je vrstevnatější.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Osmasedmdesátiletý Leonid Ivašov býval do roku 2002 vysoce postaveným funkcionářem ruské armády, posléze byl propuštěn a hořkost spojená s tímto vývojem je v jeho projevech přítomna dodnes. Dopis adresovaný Putinovi sice obsahuje kritiku agresivity současné hlavy státu vůči Ukrajině, ale Ivašovovi jde především o to, aby znovu zdůraznil, proč je Putinův režim podle něj špatný a vede Rusko do záhuby.

Málokdo si všiml, že podobné prohlášení vydalo Všeruské shromáždění důstojníků přesně rok před otevřeným dopisem Putinovi. O válku s Ukrajinou tam vůbec nešlo, ale kritika Putinova režimu tam byla a byl pojmenován jako „liberálně-sionistický“. Ivašov se svým antisemitismem nikdy netajil. V rozhovoru v roce 2013 obvinil Židy Lva Trockého, Jakova Sverdlova a Vladimira Lenina, jehož do tohoto počtu zahrnul kvůli jeho židovskému dědečkovi, z potlačení Rusů, a Josefa Stalina naopak vyzdvihl jako politika, který skončil s nadvládou Židů a Rusy povýšil.

Generálplukovník tehdy popsal svoje chápání Ruska v roce 1917 takto: „Přišel k nám světový sionismus s ideou světové revoluce, která počítala se zničením říší a s uchvácením moci pseudodemokratickou cestou třídou superbohatých lidí, bankéři, milionáři… V Ruské říši tehdy žila více než polovina Židů celého světa, kteří byli organizováni a mobilizováni prostřednictvím různých politických struktur. Ty Židy, kteří nechtěli ‚jít do revoluce‘, všelijak pronásledovali, a dokonce zabíjeli.“

Ivašov však, zdánlivě v rozporu se svým chápáním Sovětského svazu, označil za „dva největší zločince v dějinách Ruska a geopolitické vrahy“ Michaila Gorbačova a Borise Jelcina, kteří zahájili a dokončili rozbití komunistického státu. Jenže další generálův výrok vrhá na tento zdánlivý nesoulad jiné světlo.

„Sovětský projekt, zvláště poté, co v něm začal hrát rozhodující úlohu Stalin, se stal pokračováním první geopolitické doktríny Ruska, která se jmenuje Moskva – třetí Řím. To je mesianistická doktrína, která zahrnuje nejen byzantské pravoslaví. To je protizápadní, protikatolická doktrína spravedlnosti,“ řekl v roce 2017.

Vladimir Putin nemusí mít z kritiky Leonida Ivašova těžkou hlavu. Černosotněnské názory vysloužilých sovětských důstojníků nejsou v současné ruské armádě tak populární, aby to stálo za vůdcovu pozornost.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám