Hlavní obsah

Děti přilepené k obrazovkám ji děsí. Tak vymyslela hry, které ocení i zaneprázdnění rodiče

Novinky, Tereza Rakoušová

Formou hry se snaží vracet děti od obrazovek zpátky do offline prostředí. Tvrdí, že svět je příliš hezký na to, abychom ho strávili u obrazovky. Dětem je to jen potřeba ukázat a rodičům dát pro to podklady. Ty mladá maminka Jana vytváří tak, aby si poradili i zaneprázdnění rodiče. Dnes je zakladatelka projektu Vraťme děti do hry hostem podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Co odlišuje Janiny hry od ostatních (5:06)
  • Pro jak staré děti jsou její hry určené (11:56)
  • Jak dlouho jedna hra vzniká (19:04)
  • Pár detailů z detektivní hry (25:58)

Jana je maminkou dvou kluků. Právě ti ji inspirovali k vymýšlení her, které by je zabavily, rozvíjely a zároveň je dostaly od obrazovek. Sama v dětství milovala tábory a celotáborové hry, a tak přišla s nápadem vytvořit celoroční hru pro děti. Na té stále pracuje, mezitím už ale stačila vydat hry týdenní, víkendové, domácí únikovky, denní i noční bojovky, hledačky pokladů nebo třeba tématické dětské party.

Rodičům stačí hry po zakoupení stáhnout a vytisknout. Na prvních stranách jsou vypsané instrukce a příběh, pak následují různé indicie a šifry. Už jen příprava hry tak může být skvělým způsobem, jak děti zabavit a zároveň v různých směrech rozvíjet. Samotné hry učí děti spolupráci, plánování nebo kreativitě, říká Jana v dnešní epizodě podcastu, který si můžete celý poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Příběhy a témata her má Jana v nabídce různé, vybírá je dle toho, co ji zrovna cvrnkne do nosu. Podívat se v nich dá do mnoha různých zemí, ale třeba i do vesmíru nebo do světa čar a kouzel. Nechybí v nich nikdy pracně nastudované zajímavosti a detaily, které děti v rámci dobrodružství nenásilnou formou vstřebávají.

Své hry Jana prodává doslova za hubičku. Nastavila to tak proto, aby si je mohl dovolit opravdu každý. Bez nadšení pro věc a podpory přátel a rodiny by s projektem musela už dávno skončit. Věří však, že její práce má smysl a může hodně pomoci.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám