Hlavní obsah

Vedra utnou silné bouřky, varovali meteorologové

Praha

Tropické teploty vystřídají v závěru posledního prázdninového víkendu silné bouřky, varovali meteorologové. S deštěm se dostaví také citelné ochlazení i o víc než deset stupňů. Zatímco v neděli bude podle aktuální předpovědi místy až 33 stupňů, v pondělí ukáže teploměr v Čechách jen 16 až 22 stupňů.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami, žlutou barvou je vyznačen nízký stupeň nebezpečí, zelená představuje běžnou situaci.

Článek

Bouřky se v neděli a v noci na pondělí mohou objevit na většině území. „Bouřky budou postupně přecházet do trvalejších srážek ve východní polovině území,” upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Aktuální výstraha před bouřkami platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, část Plzeňského kraje (okresy Kralovice a Rokycany) a Kraj Vysočina od nedělních 11 hodin dopoledne do půlnoci.

Pro východní část České republiky, tedy Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj platí výstraha od nedělních 15 hodin do pondělních šesti ráno.

Při bouřkách může ojedinělě napršet i kolem 40 milimetrů vody. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,” uvádějí meteorologové.

V současnosti je v platnosti také výstraha před vysokými teplotami, která vyprší v neděli večer. „O víkendu k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu, v neděli během dne začne počasí u nás ovlivňovat od západu studená fronta,” uvedli meteorologové.

Ochlazení bude citelné, podle aktuální předpovědi se budou teplotní maxima v pondělí pohybovat mezi 16 a 20 stupni, na jihovýchodě může být až 22 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám