Hlavní obsah

Ještě tento týden, pak je s teplým počasím konec

Počasí v nadcházejícím týdnu bude zpočátku nadprůměrně teplé, postupně ale bude území České republiky mizet pod pokličkou inverzní oblačnosti, která bude rekordní teploty tlumit. Zpočátku týdne by ale odpolední teploty měly šplhat až k 22 stupňům Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Příští týden by mělo být o poznání chladněji.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21. 10. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Při slunečné obloze budeme mít nejteplejší říjen od roku 2008 a budou se přepisovat tabulky teplotních rekordů, teploty vystoupí až na 22 stupňů Celsia,“ uvedla Honsová. Po celý týden k nám podle ní bude proudit teplý vzduch kolem oblasti vysokého tlaku vzduchu nad východní Evropou. Ta bude ale ve druhé polovině týdne slábnout. „A protože je druhá polovina října, bude se v teplém proudění vytvářet nízká inverzní oblačnost,“ upřesnila Honsová.

Tam, kde se oblačnost protrhá, si ale lidé podle ní budou moci užít podzimního listí krásně zbarveného do červena. Sluneční svit a vysoké teploty totiž v listech vytvářejí červené pigmenty antokyany. Kdyby mrzlo, vytvářely by se v listech karotenoidy, které by listí zbarvily do žluta.

„Vzhledem k tomu, že nás ale čeká suchý týden beze srážek, bude listí rychle opadávat, byť nebude moc foukat,“ doplnila meteoroložka.

Do čtvrtka až k 22 stupňům

V pondělí by mělo převládat jasno nebo polojasno, ranní mlhy a nízká oblačnost se budou s velkou pravděpodobností na většině území (zhruba 60 procentech) rozpouštět, takže odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů. Tam, kde zůstane nízká oblačnost, zůstanou teploty kolem 15 stupňů Celsia.

Nezvykle teplý říjen? Přispěl k němu zřejmě mohutný jev nad Indickým oceánem

Počasí

V úterý ráno se v případě jasné noci ochladí na 9 až 5 stupňů, zatažené ráno bude teplejší s hodnotami mezi 13 až 9 stupni. Přes den budou teploty opět stoupat k 18 až 22 stupňům, pod inverzním poklopem ale opět zůstanou na 15 stupních Celsia.

Stejné počasí bude panovat také ve středu: jasné ráno s 9 až 5 stupni, zatažené s 13 až 9 stupni, přes den opět 18 až 22 při jasné obloze, jinak kolem 15 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek už by se odpoledne oblačnost měla rozpouštět jen na 40 až 50 procentech území, na ostatních místech se buď neprotrhá, nebo až pozdě odpoledne. Teploty ráno při jasném nebi mezi 8 až 4 stupni, při zataženém mezi 12 až 8. Tam, kde se obloha protrhá, budou maxima vystupovat stále na 18 až 22 stupňů, jinde zůstanou kolem 15 stupňů Celsia.

„Protože nebude foukat vítr, očekávají se zhoršené rozptylové podmínky,“ upozornila Honsová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Podzimní den v pražském parku

V pátek ráno opět teploty klesnou na 8 až 4 stupně při jasné obloze, jinak se budou pohybovat mezi 12 až 8. Přes den už půjdou teploty dolů i tam, kde se dočkají slunečního svitu, a to na 16 až 20 stupňů Celsia.

O víkendu už bude slunečno jen na horách, kde by teplota měla být kolem 16 stupňů. V nížinách bude vládnout celodenní oblačnost. V sobotu i v neděli ráno se ochladí na 10 až 6 stupňů, odpoledne se nedostaneme přes 9 až 13 stupňů, jen výjimečně při jasné obloze bude kolem 16 stupňů Celsia.

Příští týden už by mělo být o poznání chladněji. Průměr týdenních maxim bude podle ČHMÚ až o pět stupňů níž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám