Hlavní obsah

První den školy s deštníkem. Pak začne babí léto

První den školy se ještě na řadě míst bude hodit deštník, postupně už by mělo ale srážek ubývat a do konce týdne se bude oteplovat. Po zbytek měsíce by se i přes pozvolné ochlazování měla odpolední maxima pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. Plyne to z aktuální předpovědi a dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové na středu hlásí polojasno až oblačno a ojedinělé přeháňky. Ráno bude místy i skoro jasno a ojediněle se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Na východě pak bude zpočátku až zataženo s doznívajícím deštěm. Nejvyšší teploty vystoupí na 17 až 21 stupňů Celsia a povane čerstvý severozápadní vítr, který bude odpoledne slábnout.

Po uplynulých deštivých dnech by mělo od středy srážek ubývat. „Od čtvrtka se již dočkáme i modré oblohy,” napsali meteorologové v úterý na sociální síti.

Začátek víkendu už by měl být beze srážek a teploty postupně porostou až k sobotním maximům kolem 24 stupňů Celsia.

„Po velmi chladném konci srpna přichází se zářím oteplení, ale jen na hodnoty obvyklé pro tuto roční dobu,” uvedl ČHMÚ v měsíčním výhledu pro období od 30. srpna do 26. září. V následujících týdnech by měly průměrné teploty pozvolna klesat, ale zůstat blízko dlouhodobým průměrům.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období čtyř týdnů, jichž se výhled týká, je 14,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1942, kdy průměr činil 17,4 stupně. Zatím nejnižší průměr 11,6 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1996.

Meteorologové upřesnili výstrahu, na východě naprší i přes 60 milimetrů

Počasí

V tomto týdnu by měla podle ČHMÚ spadnout většina srážek během úterý.

„V následujících týdnech očekáváme většinou proměnlivý charakter počasí a srážkově by se jednotlivé týdny měly pohybovat v blízkosti hranice průměrných a nadprůměrných hodnot pro danou roční dobu,” doplnili meteorologové.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 60 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1941 spadlo zatím nejméně srážek v roce 1959, kdy meteorologové naměřili jen dva litry na metr čtvereční. Nejvíce napršelo v roce 1995 s úhrnem 127 milimetrů.

Měsíční výhled je založen na numerických předpovědních modelech a vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Reklama

Výběr článků

Načítám