Hlavní obsah

Příroda rychle dohání zpoždění. Brzy porostou houby

Současné oteplení pomůže přírodě dohnat současné zhruba dvacetidenní zpoždění oproti normálu. Během června by se měla vrátit k běžnému stavu. Rudolf Kovařík, meteorolog a pozorovatel přírody z Šindelové na Sokolovsku, ovšem také tvrdí, že nelze počítat se stálostí pěkného počasí.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O tom, že je příroda pozadu, svědčí podle něj například to, že teprve nyní se na lípě srdčité objevily pupeny. „To se mi stalo naposledy před patnácti lety,“ uvedl. „Oteplení nemůže přírodě vůbec ublížit. Ona na to čeká. Když to přijde, tak do měsíce bude ten skluz zcela smazán,“ konstatoval Kovařík.

Během června lze očekávat růst hřibovitých hub. „Když se budou teploty i v noci pohybovat i ve stinných částech lesů nad deseti stupni, tak se určitě během druhé třetí dekády června houby objeví,“ očekává Kovařík.

Stěhovaví ptáci jsou podle něj již dávno zahnízdění. „Přijde pro ně bohaté období much a dalšího hmyzu,“ dodal.

„Když se však podívám na obiloviny, tak jsou letos v perfektním stavu. Stejně tak kořenové systémy. Neživořilo to, jako posledních sedm let, kdy bylo sucho,“ poznamenal Kovařík.

Vedra nebudou ani v červnu

Počasí

Kvetení je nyní podle něj ve své vrcholné fázi. „Ovocné stromy dokvétají, akorát zbývají jabloně. Začnou pořádně kvést louky a také obiloviny. A také začal kvést smrk. Nebude to ale jako v roce 2018, kdy lidé museli kvůli alergenům každou chvíli otírat parapety. Hlavní alergeny jsou odkvetlé,“ doplnil.

Konečně oteplení

Domácí

„Teploty v červnu by se při oblačnosti měly pohybovat mezi patnácti a dvaceti stupni, ale když bude svítit sluníčko, tak od dvaceti do devětadvaceti. Třicítky budeme atakovat zřídka, rozhodně ne jako v roce 2018 nebo 2015,“ pokračoval meteorolog.

„Máme nakročeno ke všemu, co s létem očekáváme,“ dodal s tím, že vláhová bilance je nejlepší za posledních několik let. „Povrchové vody jsou naplněny zhruba ze tří čtvrtin, v nižších polohách kolem 60 procent. A co se týká spodních vod, tak kolem 73 až 80 procent. To jsme tu dlouho neměli,“ uzavřel pro Právo Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám