Hlavní obsah

Počasí komplikuje dopravu. Silničáři zavřeli pro kamiony tah do Polska

V Libereckém kraji uzavřeli silničáři v úterý časně ráno preventivně pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny frekventovanou silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. A problémy se sjízdností hlásí i další kraje. Meteorologové varovali před sněhem, náledím i tvorbou sněhových jazyků, komplikace lze čekat po celý den zejména v západní polovině ČR.

Foto: Dopravniinfo.cz

Zasněžená silnice nad Harrachovem (ilustrační foto)

Článek

Tah na 10 na Harrachov byl uzavřen kvůli očekávanému sněžení doprovázenému silným větrem, v horách se tak mohou tvořit sněhové jazyky a závěje a kamiony by tam pak mohly mít problémy vyjet stoupání na Kořenov a Harrachov. Uzavírka potrvá do odvolání. Zatím je klid, řekla dispečerka společnosti Silnice LK.

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech preventivně pro kamiony zavírá při každém silnějším sněžení. Výjimku mají autobusy, které na Harrachov projedou. K zablokování frekventované trasy do Polska stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu," řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

K cestě do Polska doporučuje řidičům kamionů využít silnici I/35 a hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Meteorologové varovali před náledím, sněžením a silným větrem

Počasí

Problémy se sjízdností hlásí i další kraje. Na nesolených silnicích v Krkonoších leží vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. Ujetý sníh leží i na silnicích na Rychnovsku a Náchodsku. Dopoledne má do Královéhradeckého kraje přijít od severozápadu sněžení, které může být na horách i vydatnější. Na silnicích by se mohly tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři a meteorologové.

Na některých silnicích v Ústeckém kraji se obzvlášť ve vyšších polohách tvoří ráno ledovka, silničáři ji ošetřili posypem.

Na silnicích druhé a třetí třídy na Vysočině je hlavně v lesních úsecích zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Solené hlavní tahy jsou vymrzlé a suché, řekl dispečer krajské správy a údržby. V noci na úterý byl v kraji až desetistupňový mráz. Přes den začne podle meteorologů sněžit, na silnicích mohou být večer místy sněhové jazyky.

„Zatím výrazně nefouká, ale čekáme, že dneska od severozápadu přijde fronta, že začneme jezdit,“ řekl dispečer před 6.30.

Vozovky ve vyšších polohách Beskyd pokrývala ráno slabá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři na Vsetínsku varovali pře tvorbou náledí a mrznoucími mlhami. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku, jsou většinou holé, suché a vymrzlé.

Také v Moravskoslezském kraji jsou na některých silnicích hlavně v horách zbytky sněhu, jinde jsou vozovky vymrzlé. Silničáři zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti.

Na většině silnic na jižní Moravě si ráno musí dát řidiči pozor. Správa a údržba silnic na svém webu doporučuje zvýšenou opatrnost, hlavně na silnicích druhé a třetí třídy v Brně, na Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku a Vyškovsku.

Na silnicích v Pardubickém kraji zůstává sníh jen výjimečně. Ve výše položených oblastech a v místech, kde se nesolí, tvoří na vozovkách uježděnou vrstvu. Někde může být i zledovatělý, upozorňují silničáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám