Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty ještě vydrží

Vyšší teploty než obvykle v tuto roční dobu by měly pokračovat i příští týden a nejspíš vydrží i o něco déle. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Babí léto

Článek

Zveřejněný výhled se týká období 14. října do 11. listopadu. Celkově budou teploty v tomto období nad normálem, což platí zejména pro říjen.

„V prvním předpovědním týdnu budou teploty výrazně vyšší, než je pro toto roční období obvyklé. V dalších týdnech teploty budou pozvolna klesat, ale není vyloučeno, že nadprůměrné teplé počasí potrvá i v druhém předpovědním týdnu,“ uvedli meteorologové.

Na přelomu října a začátku listopadu se budou týdenní teploty pohybovat už kolem dlouhodobého normálu.

Příští týden se teploty opakovaně dostanou nad 20 stupňů. Průměr maximálních teplot by se měl pohybovat kolem 17 stupňů Celsia, průměr minimálních teplot kolem 8 stupňů. V dalších týdnech budou průměrné teploty postupně klesat, v listopadu už bude průměr maximálních teplot jen kolem 10 stupňů, průměr minimálních dva stupně nad nulou.

Co se srážek týká, v prvních dvou týdnech nevybočí z normálu, přičemž celkové úhrny by neměly překročit 10 mm v jednotlivých týdnech. „O něco více srážek se očekává na přelomu října a listopadu. Poslední předpovědní týden by měl být relativně suchy,“ dodali meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám