Hlavní obsah

Hrozí další silné bouřky a vzestupy hladin, varovali meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před dalšími silnými bouřkami, které v pátek, v sobotu a v neděli zasáhnou většinu území České republiky. V souvislosti s vydatnými srážkami meteorologové upozorňují i na vzestupy hladin řek.

Foto: Windy

Očekávaný vývoj bouřek v sobotu večer

Článek

V pátek se silné bouřky mohou objevit v Moravskoslezském, Olomouckém a části Pardubického kraje. Během krátké doby v nich může napršet kolem 30 milimetrů srážek. Varování bude platit do 22 hodin.

Od sobotních 9:00 až do nedělních 10:00 bude varování před silnými bouřkami platit v celé republice s výjimkou Karlovarského, Ústeckého, Zlínského a částí Jihomoravského kraje.

„Očekává se ojedinělý výskyt přívalového deště nebo silných bouřek s úhrny kolem 45 milimetrů během krátké doby,” uvádí text výstrahy.

Kvůli srážkám mohou v pátek stoupat hladiny toků v částech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před předpokládanými bouřkami

Od soboty se výstraha rozšiřuje na další oblasti krom Karlovarského, Ústeckého a Zlínského kraje a rovněž částí Libereckého, Pardubického, Jihomoravského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Menší toky se mohou dostat na první stupeň povodňové aktivity. Pro části Jihočeského a Plzeňského kraje očekávají meteorologové „výrazné vzestupy hladiny toků v celém povodí horní Vltavy”.

Převrácený raft v Českém Šternberku má druhou oběť, zemřela dívka

Krimi

„V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice hrozí v sobotu v druhé části dne i během celé neděle ojediněle dosažení i vyšších stupňů povodňové aktivity,” upozorňuje výstraha. Vodáci na jihočeských řekách by tak měli zvážit situaci a své schopnosti.

Četné a bohaté srážky v posledních týdnech nasytily v mnoha oblastech půdu, která tak hůře absorbuje další vodu. K rozvodnění toků a zaplavení níže položených míst tak může dojít i při nižších srážkových úhrnech.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám