Hlavní obsah

Hlásili déšť a u nás nic! Jak je to nyní s předpovědí srážek?

Předpověď počasí je již delší dobu více méně stejná. Chladno a deštivo. A zatím to nevypadá, že by se na tom něco mělo do konce května výrazně změnit. Řada lidí tomu přizpůsobila svůj víkendový program a výlety do přírody kvůli hlášenému dešti vzdala. Tam, kde zůstala obloha nakonec beze srážek, se pak mohl leckdo zlobit na „nepřesnou“ předpověď.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čím to je, že za současné meteorologické situace se hůř odhaduje, kde přesně zaprší? Zatímco během druhé poloviny pracovního týdne déšť zasáhl téměř plošně celou republiku, byť na různých místech s různou intenzitou, o víkendu se již srážky vyskytují „místy“. Podle zaběhnuté meteorologické terminologie to znamená na 30 až 69 procentech území (viz tabulka).

Souvisí to s tím, že současné přeháňky či déšť se tvoří ve srážkové oblačnosti, která se k nám dostává se západním prouděním od Atlantského oceánu kolem tlakové níže nad Britskými ostrovy. Nepřináší je tedy žádný ucelený frontální systém, v rámci kterého se srážky předpovídají spolehlivěji.

Zjednodušeně řečeno tak meteorologickým modelům nestačí pouze sledovat postup fronty, ale musí vyhodnocovat situaci v ovzduší na konkrétních místech, kde se ve vlhkém oceánském proudění mohou srážky vytvořit.

Čtvrteční předpověď na Novinkách uváděla na víkend místy déšť či přeháňky, ale přechodně i polojasnou oblohu.

Noční srážky zasáhnou rozhraní Čech a Moravy

Matoucí ale pro někoho mohla být výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi. Ta se týkala nejdříve Jihočeského kraje a následně Prahy a Středočeského a Ústeckého kraje. Zde ale vzestup hladin souvisí ani ne tak s aktuálním deštěm, ale zejména s kulminací dolní Berounky a dolní Sázavy. Kvůli nim se má ještě zvednout hladina dolní Vltavy a následně i dolního Labe.

Na sobotní večer a noc na neděli jsou nicméně hlášeny další srážky, přičemž vydatnější déšť a ojediněle i bouřky se očekávají na rozhraní Čech a Moravy. „Ve druhé polovině noci na neděli bude od jihu Českomoravské vrchoviny postupovat k severovýchodu do oblasti Jeseníků pásmo deště, který bude přechodně vydatnější,” upozornil ČHMÚ. Spadnout podle něj může až 25 litrů vody na metr čtvereční.

Noční déšť může na rozhraní Čech a Moravy způsobit rozvodnění zejména menších toků a zatopení níže položených míst. Hladiny řek mohou podle meteorologů vystoupat na první, ojediněle i druhý povodňový stupeň.

Anketa

Změnili jste víkendové plány kvůli předpovědi počasí?
Ano, myslel(a) jsem, že bude pršet.
37,5 %
Váhal(a) jsem, ale nakonec jsem plány neměnil(a).
9,3 %
Ne, předpovědi nevěřím již dávno.
53,2 %
Celkem hlasovalo 4366 čtenářů.
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám