Hlavní obsah

Bouřky a přívalový déšť: Voda uvěznila auta, přetekl rybník a musela skončit opera

Novinky, kub
Aktualizováno

Hasiči likvidovali od nedělního odpoledne na řadě míst následky přívalového deště, který dorazil do ČR s bouřkami. Například v Rakovníku voda zaplavila silnici pod viaduktem, kde uvízla vozidla. Sklepy a silnici zavalilo bahno v Meznu na Benešovsku, kde přetekl rybník. V Praze museli organizátoři ukončit operní představení v Divoké Šárce.

Foto: HZS Středočeského kraje

Silnici v Rakovníku zaplavila voda

Článek

„Do 17. hodiny evidujeme 16 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji jsme zasahovali na Příbramsku, Benešovsku a Rakovnicku. Po 17. hodině došlo k nárůstu událostí,” sdělili hasiči na Facebooku.

Foto: HZS Středočeského kraje

V Meznu na Benešovsku přetekl při bouřce rybník

Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům a větvím na silnicích a k níže položeným místům, která zaplavila voda. „Nejvíce zasaženými oblastmi jsou Příbramsko, Rakovnicko a Benešovsko,” upřesnili hasiči. Problémy dělalo také bahno a kameny na silnicích nebo železniční trati.

V Rakovníku musela policie zavřít silnici pod viaduktem, kterou zatopila voda a uvízla v ní vozidla.

Několik hasičských jednotek zasahovalo také v obci Mezno na Benešovsku, kde přetekl rybník. „Voda se s bahnem valila po silnici a zatopila níže položená místa. Hasiči odklízeli komunikaci, sklepy a kotelny od nánosů bahna. S obyvateli zkontrolovali a vyčistili kanály, aby voda mohla odtékat,” sdělili hasiči.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hasiči odklízeli bahno po dešti s obyvateli Mezna

Výkyv v počasí, kdy po tropických dnech dorazily do Česka bouřky avizované meteorology, se dotkl nejen dopravy, ale také jedné kulturní akce. Pořadatelé museli kvůli silné bouřce ukončit rozehrané představení opery Don Giovanni, která se konala v pražské Divoké Šárce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Organizátoři museli kvůli bouřce ukončit operu Don Giovanni v Divoké Šárce

Do přírodního divadla se tisíce lidí přišly podívat na sólisty, orchestr, sbor a balet Národního divadla. Umělci stihli odehrát první jednání slavného díla Wolfganga Amadea Mozarta, po necelé hodině a půl ale museli organizátoři akci ukončit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Závody mistrovství Evropy tahačů v Mostě přerušil silný déšť.

Silný déšť také zhatil program druhého dne mosteckého závodu mistrovství Evropy tahačů. První nedělní jízda musela být kvůli silnému dešti přerušena ve třetím kole. Když se závodní stroje postavily o půldruhé hodiny později znovu na start, opět se prudce rozpršelo. Nakonec musel být zrušen kompletní program.

Bouřka se přehnala také přes Šumpersko, kde podle ČTK zřejmě nejvíce zasáhla obec Jedlí. Voda se tam dostala do domů a strhla automobily, zaplavila rovněž tamní továrnu. Hasiči v oblasti evidují zhruba desítku výjezdů, čerpají vodu a likvidují popadané stromy.

Podle předpovědi meteorologů se mají bouřky objevit ojediněle také v Olomouckém kraji, a to v noci na pondělí. V kraji by mělo místy pršet i v pondělí, odpoledne a večer by měly srážky ustávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám