Hlavní obsah

V institucích EU pracuje stovka českých úředníků

BRUSEL

Zhruba sto českých občanů našlo deset měsíců po vstupu země do EU stálou práci v institucích Evropské unie. Koncem února přitom ústředí zaměstnávalo celkem 38 959 lidí. Palčivě zatím chybějí auditoři a překladatelé.

Foto: Květa Korbářová

Třicetiletá válka otřese hradem Svojanov.

Článek

Nejvíce Čechů pracuje pro Evropskou komisi. Ta celkem zaměstnává 23 978 úředníků. V nejvyšší kategorii A vyžadující vysokoškolské vzdělání pracuje dnes v trvalém poměru 42 Čechů včetně překladatelů; sekretářek je 19. Dalších 25 jsou národní experti nebo lidé v dočasném pracovním poměru.

Češi ve vysokých postech

Češi bodovali i na nejvyšších příčkách hierarchie EK. Ačkoli pro ně bylo vyhrazeno jedno křeslo zástupce generálního ředitele, získali dvě. Marie Bohatá je místopředsedkyní statistického úřadu Eurostat [celá zpráva]; Karel Kovanda míří na podobnou pozici do generálního ředitelství pro vnější vztahy. [celá zpráva]

Celkem nové členské státy obsadily pět takovýchto pozic.

Mezi řediteli, vysokými poradci a šéfy kabinetů komisařů je ovšem jen jeden Čech, tabulkově se počítá se šesti. Na úrovni středního článku řízení chybějí docela.

Koncem února však bylo dokončeno vyhodnocování prvních konkurzů na tato místa a do seznamu rezerv putovala jména 12 nejúspěšnějších českých kandidátů.

Konkurzy stále probíhají

V Evropském parlamentu bylo na konci února zaměstnáno 30 Čechů, z celkových 5531 úředníků. Kromě toho tam ovšem působí asistenti poslanců a zaměstnanci politických klubů, kteří však nemají pracovní poměr přímo s EP. Lze odhadnout, že Čechů takto v EP působí zhruba 60.

Podle Erika Halskova, ředitele náborové kanceláře EU (EPSO), se při první vlně konkurzů pro všechny instituce podařilo získat 3000 lidí z nových zemí, z nichž osmi stovkám byla dosud nabídnuta místa. Vesměs jde o začínající úředníky a sekretářky.

EPSO vypsala nedávno další kolo konkurzů pro nové členské státy; o nízké řídící posty (vysokoškolský diplom a šest let praxe) se uchází 702 Čechů z 5543 kandidátů, o místa asistentů (vyšší střední vzdělání) jich stojí 548 ze 4650. První kolo zkoušek proběhne do léta. [celá zpráva]

Vysoké mzdy, malý zájem

EPSO tvrdí, že v nových státech chybějí zájemci o místa auditorů a překladatelů; obě tyto profese jsou zatím v Bruselu silně neobsazeny. "Dělá to dojem, jako by v Česku nebo v Maďarsku donedávna audit vůbec nebyl. Ti lidé prostě nejsou k nalezení," uvedl.

Nedovede si představit, že by mzdy v institucích EU už nelákaly. "Pro vysokoškoláka bez praxe je nástupní plat nyní stanoven na 4000 eur (120 tis. Kč). Jak znám poměry v Česku, tak mi to připadá pořád slušné."

Anketa

Měl/a byste zájem pracovat pro EU?
Ano
59,5 %
Ne
40,5 %
Celkem hlasovalo 74 čtenářů.

Úředníci v EU:

  • celkem tam k únoru pracovalo 38 959 lidí
  • v Evropské komisi je tradičně zaměstnáno nejvíce Belgičanů, skoro pět tisíc
  • na řídících místech ovšem vedou Francouzi, před Němci a právě Belgičany. Následují Španělé, Britové, Řekové, Nizozemci a Portugalci
  • nejméně se do Bruselu hrnou Rakušané - v EK jich pracuje deset let po vstupu do EU jen 439, zatímco Finů a Švédů, kteří přišli zároveň, je v obou případech o dvě stovky víc

Zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Pro cyklisty víno, nebo vinný mošt?

Dvanáctý ročník uzavírání vinařských stezek Na kole vinohrady Uherskohradišťska stále nepřináší cyklistům odpověď, zda se přiklonit vínu či vinnému moštu....

Výběr článků

Načítám